Живеем във време, когато почти всичко се случва през телефона,

...
Живеем във време, когато почти всичко се случва през телефона,
Коментари Харесай

Защо децата трябва да пишат повече на ръка

Живеем във време, когато съвсем всичко се случва през телефона, компютъра или таблета. Това важи както за нас, по този начин и за нашите деца. А откогато учебните заведения от ден на ден вкарват цифровото образование, времето на децата, прекарано пред екран, непрестанно се усилва.
 Първият мобилен телефон с шайба, Джъстийн Хаупт и какво знаем за него
Мобилен телефон, само че с шайба

И какво знаем за него

Въпреки многочислените позитивни аспекти на цифровото образование, листът и химикалът не би трябвало да остават в предишното.

До този извод стигат учени от Норвежкия университет за просвета и технологии, след две направени от тях изследвания. През 2017 година те изследвали мозъчната интензивност на 20 студенти, а през тази година - на 12 младежи и 12 деца. И при двете изследвания се употребява електроенцефалография с над 250 електрода. Всеки от участниците е проучен в продължение на 45 минути.
 Снимка 499174

Резултати и от двете изследвания демонстрират, че и децата, и възрастните, научават повече и запомнят по-добре, когато пишат на ръка. Изборът на лист и химикал пред клавиатурата дава най-хубавото образование и развива паметта.

" Използването на лист хартия и химикал дава на мозъка повече " кукички ", на които да закачим спомените си. Писането на ръка основава доста повече интензивност в сензомоторните елементи на мозъка. Много усеща се задействат, когато натискаме химикала върху листа - виждаме буквите, които пишем, и чуваме звука, който издавате химикала, до момента в който пишем. Тези усещания основават контакт сред разнообразни елементи на мозъка и го подготвят към учене. Хем учим по-добре, хем запомняме по-добре ", споделя проф. Одри ван дер Меер, представена от

Според нея би трябвало да се вкарат национални стандарти, с цел да се подсигурява, че децата получават най-малко минимално образование по ръкопис.

" Като се има поради развиването през последните няколко години, рискуваме едно или повече генерации да изгубят способността да пишат на ръка. Нашите и непознати проучвания демонстрират, че това би било доста тъпо следствие ", споделя Меер. Резултатите са оповестени в изданието.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР