Високото кръвно налягане е риск за здравето и на млади,

...
Високото кръвно налягане е риск за здравето и на млади,
Коментари Харесай

Високо кръвно налягане: Какво можем да направим срещу този проблем

Високото кръвно налягане е риск за здравето и на млади, и на остарели. Често обаче казусът остава неусетен - в това число поради неспецифичната симптоматика, написа Deutsche Welle. АРД обобщава отговорите на най-важните въпроси по тематиката.

Всичките ни органи се нуждаят от кръв - тя доставя клетките с нужния О2 и с хранителни субстанции. А с цел да може кръвта да циркулира в тялото и да стига докъдето би трябвало, има потребност от избрана мощ: кръвното налягане.

Ако то, да вземем за пример поради свиване на кръвоносните съдове, е прекомерно високо, може да стане рисково. Тогава приказваме за високо кръвно налягане или хипертония.

Защо би трябвало да се внимава за кръвното налягане?

Ако кръвното ни налягане е прекомерно високо, това може да докара до тежки увреждания в тялото, написа по тематиката АРД. Особено в случай че налягането е високо за нескончаем интервал от време, т.е. в течение на месеци или години. В този случай стените на кръвоносните съдове могат да се удебелят и да се стигне до тяхното сгъстяване, наричано и артериосклероза.

Същевременно рискът от сърдечен инфаркт или инсулт се покачва от два до 10 пъти, са открили швейцарски медици. Други вероятни последици са нарушаванията в сърдечния темп, сърдечната уязвимост и бъбречната непълнота.

Как може да се предотврати високото кръвно налягане?

Добрата вест е, написа по-нататък АРД, че високото кръвно налягане може да се предотврати и да се лекува. Но при изискване, че казусът е разпознат навреме, защото високото кръвно налягане има доста неспецифични признаци. В доста случаи то даже не се усеща. А класическите признаци като разстройства в съня, раздразнителност, сърцетуптене, световъртеж, главоболие и отмалялост постоянно се приписват на напрежението.

Както в доста други случаи, най-хубавата предварителна защита е здравословният метод на живот. Ако хората се движат повече и го вършат постоянно, както и в случай че се хранят уравновесено, това понижава кръвното налягане. Що се отнася до храните, целесъобразни са най-много тези, които съдържат повече калий като да вземем за пример ядките, сухите плодове и зеленчуците. Естествено понижение на кръвното налягане се реализира и посредством зехтина, чесъна, спанака или аленото цвекло. Хранителните артикули с по-високо наличие на сол и месото пък би трябвало да се ядат в умерени количества.

Консумацията на алкохол и пушенето водят до увреждане на кръвоносните съдове, което на собствен ред подтиква високото кръвно. Физическият и нравствен стрес пък се отразяват отрицателно освен на здравето ни, само че и на кръвното налягане, респективно би трябвало да бъдат избягвани.

В този подтекст е значимо да се води здравословен метод на живот и признаците на стрес да се разпознават оптимално рано, с цел да се предотврати високото кръвно, отбелязва АРД. Освен това е значимо налягането да се ревизира постоянно. Тъй като колкото по-рано бъде открита хипертонията, толкоз по-добре може да бъде лекувана, с цел да не докара до отрицателни последици.

Как се мери вярно налягането?

За меренето на кръвното у дома има потребност от съответния уред, който се слага на ръката. При това меренето би трябвало да се извърши в умерено помещение с приятна температура. Идеално за задачата е седналото състояние на стол с облегалка, краката би трябвало да са разкрачени и стъпалата да са компактно на пода. Още една рекомендация от АРД - апаратът за мерене да е подложен по опция на височината на сърцето.

След слагането на апарата е добре да се изчакат сред три и пет минути за утешение, преди да стартира самото мерене. По време на процеса не трябва да се приказва, с цел да се избягнат грешките при меренето. В оптималния случай е желателно и половин час по-рано да не се яде или да не се пуши. Експертите предлагат измерването да се направи на два пъти, с цел да се пресметна една надеждна междинна стойност.

120 на 80 - това ли са оптималните стойности?

Кръвното налягане се мери в милиметри живачен дирек - обичайната единица за налягане, която се опира на живачния барометър. По време на процеса се мерят две стойности: систоличното налягане, когато сърцето се свива, и диастоличното налягане, когато то още веднъж се отпуска.

По отношение на индикаторите промени няма, написа АРД: налягане 120 на 80 или малко по-ниско е оптимално както за мъжете, по този начин и за дамите. Но налягането може да варира: огромно въздействие му оказват настоящият метод на живот, храненето, хормоналното положение, както и равнището на напрежението. Респективно - в случай че кръвното не е тъкмо 120 на 80, това не значи безусловно проблем.

В медицината съществуват избрани правила, които свидетелстват за естественото кръвно налягане. Те зависят и от събитията: в случай че кръвното се мери у дома, горните граници на естественото налягане са 135 на 85. Ако измерването обаче се извърши в лекарски кабинет или клиника, те се покачват с по още пет живачни милиметра и стигат 140 на 90. Това се дължи на събитието, че при визитата си при доктор мнозина са нервни или уплашени, което се отразява на параметрите.

Как се лекува високото кръвно налягане?

Ако високото кръвно налягане е диагностицирано от доктор, то би трябвало да бъде лекувано. Експертите поучават при тези условия да се приложи така наречен двойна тактика, написа АРД.

От една страна е неизбежна смяната в метода на живот, което значи следното: отвод от никотин, алкохол, солени храни и месни артикули. За сметка на това се предлагат повече придвижване, при опция понижаване на телесното тегло и уравновесено хранене. Важно е и да се внимава за напрежението и да оптимално да се търси неговото минимизиране.

От друга страна могат да се приложат лекарства, водещи до спад в кръвното налягане - в случай че лекарят сметне това за належащо. Те дават отражение посредством директното си въздействие върху хормоналния баланс или косвено - посредством въздействието си върху водно-солевия баланс в организма.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР