Гигантската падина Батагай, известна като Входът към подземния свят, e

...
Гигантската падина Батагай, известна като Входът към подземния свят, e
Коментари Харесай

Входът към подземния свят“ на Сибир нараства с невероятни темпове всяка година

Гигантската котловина Батагай, известна като " Входът към подземния свят ", e необятна 990 метра и се намира в замръзналите пластове в съветския Далечен изток. Според ново изследване тази замръзналост на Сибир активно се уголемява всяка година, сочат последните изследвания, представени от
 Туркменистан,
Къде се намират " Портите на пъкъла "

Една забележителна огнена дупка

Кратерът е забелязан за първи път на сателитни изображения през 1991 година, след мощно сриване на рид в Северна Якутия. Това сриване разкрива пластове трайно замръзнали пластове в останалата част от ската, които са в това положение към този момент 650 000 години - най-старата безконечна заледеност в Сибир и втората най-стара в света.

Нови проучвания допускат, че стената на скалата на Батагай, или челната стена, се отдръпва със скорост от 12 метра на година, заради размразяването на тези пластове. Срутената част от ската, която пада на 55 м под предната стена, също се топи бързо и вследствие на това потъва.

Количеството лед и седименти, изгубени от гигантското сриване на Батагай, е " извънредно огромно " заради самия размер на падината, която е с ширина 990 м към 2023 година През 2014 година тя е била 790 м, което значи, че е повишаването е 200 м за по-малко от 10 години.

Резултатите демонстрират, че след сриването се е разтопил район от лед и седимент, равносилен по величина на повече от 14 Велики пирамиди в Гиза.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР