Израел се опита да поддържа деликатен дипломатически баланс след войната

...
Израел се опита да поддържа деликатен дипломатически баланс след войната
Коментари Харесай

Путин се извини, след като Лавров едва не сложи край на политиката на неутралитет на Израел

Израел се опита да поддържа внимателен дипломатически баланс след войната в Украйна. Страната публично осъди дейностите на Москва, упрекна Русия във военни закононарушения и изпрати самолети с филантропична помощ в Украйна, само че се въздържа от цялостно присъединение към западните наказания, основно заради личните си опасения за сигурност, пише CNN.

Израелският министър председател Нафтали Бенет съвсем не загатва името на Владимир Путин в изказванията си, оставяйки по-твърдите позиции, осъждащи Кремъл и войната, на външния министър Яир Лапид.

Последните коментари на съветския външен министър Сергей Лавров провокираха гнева на Израел. В изявление за италианска медия висшият посланик на Путин се опита да оправдае задачата на Москва за " денацификация " на Украйна, потвърждавайки, че еврейските корени на президента на Украйна, не опонират на това.  " Mоже и да бъркам, само че Адолф Хитлер също имаше еврейска кръв. Това не значи безусловно нищо. Мъдрият еврейски народ споделя, че най-върлите антисемити нормално са евреи ", сподели Лавров и реакцията не закъсня.

Израелското държавно управление неотложно привика съветския дипломат в Тел Авив за пояснение. Яир Лапид изиска публично опрощение от Москва поради " непростимото и скандално изказване " на Лавров и предизвести, че израелската страна „ се е пробвала да поддържа положителни връзки с Русия, само че има граница и този път границата е прекрачена “. Вместо да се извини,.

Преди разногласието сред Израел и Русия да излезе от релси, на 5 май Владимир Путин въпреки всичко беседва с Нафтали Бенет и сервира извинения за думите на Лавров - на третия ден от абсурда и в деня, в който Израел отбелязва своя Ден на независимостта. 

Израелските водачи са изправени пред възходящ напън да втвърдят позицията си против Москва. Но за какво не го направиха до момента?

Има няколко аргументи, заради които Израел не е бил по-строг по отношение на Русия след началото на войната. На първо място са съображенията за сигурност на страната - Израел споделя, че северната граница със Сирия е „ всъщност и граница с Русия “, по думите на външния министър Лапид, заради военното наличие там.

Израел постоянно прави въздушни удари по ирански цели в Сирия, които счита за основни за попречване на прехвърлянето на точно насочвани ракети към подкрепяната от Иран формация Хизбула в Ливан. Израел се координира с руснаците преди ударите в Сирия и има опасения, че в случай че връзките с Москва се влошат, свободата на деяние на Израел в Сирия също ще се утежни.

Властите в Тел Авив също показват угриженост, че всяко израелско деяние против Украйна може да заплаши многочисленото еврейско население в Русия.

Израелският министър председател Бенет се опита да работи като медиатор, като организираше диалози както с украинския президент Володимир Зеленски, по този начин и с Путин - като персонално се срещна с последния в Москва. По думите му по време на това пътешестване двамата са обсъдили подновяването на Иранското нуклеарно съглашение от 2015 година, на което Израел се опълчва, написа CNN.

Русия е страна в договарянията за анулацията на глобите против Иран в подмяна на ограничение на нуклеарната стратегия на страната или така наречен Иранското нуклеарно съглашение от 2015 година Израел се опълчва на договорката и пробва да я предотврати, а полемиките за подновяването и в момента са забавени поради оповестените от Москва претенции в последния миг, което заплашва да приключи договарянията.

Отношенията сред Русия и Израел стават все по-обтегнати, само че анализаторите означават, че все пак по-голямата част от гнева е съсредоточен върху Лавров и неговото външно министерство, а не върху Путин.

Пред CNN израелски общественик отбрани метода на държавното управление към Русия, заявявайки, че Израел не разполага с правна рамка, с цел да наложи наказания на друга страна. Въпреки това той твърди, че израелските институции към момента се стремят да се съобразят със глобите на Съединени американски щати против Москва, като ползват „ тихи наказания “.

Въпреки че израелските медии започнаха да оповестяват, че израелските управляващи се готвят за първи път да изпратят отбранително военно съоръжение в Украйна, Алон Пинкас, някогашен общоприет консул на Израел в Ню Йорк и шеф на кабинета на някогашния израелски президент Шимон Перес, сподели пред CNN:

„ Ако ще има смяна в политиката, това е закъснялото осъзнаване, че Израел всъщност е застанал на губещата страна в този спор, не поради зверства, военни закононарушения, настъпление и така нататък, а тъй като да си на страната на губещия има цена, която ще би трябвало да се заплати ".

Това обаче може да се промени, в случай че обстановката ескалира до степен, че израелският дипломат бъде изпъден от Русия, да вземем за пример, споделя Пинкас.

" В този случаи Израел няма различен избор, с изключение на да се отклони от своята политика и да одобри нова. Но в случай че руснаците не създадат това и се окаже, че е само война от думи, която ще изчезне след два дни? Тогава нищо фундаментално няма да се промени ", сподели Пинкас пред CNN.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР