Президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува видеоклип, в който призовава

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува видеоклип, в който призовава
Коментари Харесай

Зеленски призова САЩ и Китай да участват в мирната среща на върха след смъртоносния удар в Харков

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласява видеоклип, в който приканва международните водачи да участват на " мирната среща на върха " идващия месец в Швейцария.

Той насочва апела си единствено няколко часа след жестоката, при която починаха 12 души, а десетки бяха ранени.

Зеленски се обръща по-специално към президента на Съединени американски щати Джо Байдън и китайския водач Си Дзинпин с апел да участват на срещата на върха, която би трябвало да стартира на 15 юни.

" Моля ви, покажете своето водачество в напредъка на мира - същинския мир, а не просто пауза сред ударите ", споделя Зеленски на британски език.

For them, it is a pleasure to burn. We all know who we are dealing with. Russia is run by men who want to make it a norm – burning lives, destroying cities and villages, dividing people, and erasing national borders through war.

There is no nation that can stop such war alone,…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
Байдън към момента не е удостоверил наличието си, отбелява " The Guardian ". Не е известно и дали Китай ще вземе присъединяване.

В изявление от предходната седмица съветникът на Зеленски Михаил Подоляк заяви, че договарянията с Пекин за евентуално наличие на Дзинпин " не престават ".

От седмица Кремъл всекидневно нападна втория по величина град в Украйна, като наред с други цели през последните дни бяха изумени печатница, голям брой жилищни здания и централен парк. В множеството случаи в региона на ударитене е имало военни цели.

По информация на кмета на Харков - Игор Терехов, все още на съветската бомбардировка в строителния хипермаркет са се намирали към 120 души.

" Нападението е ориентирано към търговски център, в който е имало доста хора - това явно е тероризъм ", акцентира той.

Поради близостта на Харков до границата съветски изтребители могат да изстрелват плаващи бомби по центъра на града от вътрешността на Русия.

Украински публични лица настояват, че усъвършенстваните системи за противовъздушна защита и изтребителите F16 са съставни елементи от значително значение за отбраната на града.

Кремъл твърди, че нападенията ѝ в Харковска област имат за цел да основат " буферна зона ", с цел да попречат на украинските сили да нанасят удари по съветските гранични региони.

" Всички знаем с кого си имаме работа. Русия се ръководи от хора, които желаят да трансфорат това в норма - да лишават животи, да унищожават градове и села, да разделят хората и да заличават националните граници посредством война. Няма народ, който да може самичък да спре такава война ", сподели още Зеленски във видеообръщението си.

По думите му повече от 80 страни към този момент са удостоверили присъединяване си в срещата на върха в Швейцария.

От Кремъл към този момент дефинираха събитието като " безсмислено ".

Към момента наподобява, че задачата на срещата не е да се изготви работеща формула за мир, а да се образува огромна коалиция от страни, която да призове Москва да постави завършек на войната.

В материал, оповестен в петък, организация " Ройтерс " цитира неназовани източници от Москва, съгласно които президентът на страната Владимир Путин желае реализиране на съглашение за преустановяване на огъня.

" Путин може да се бие толкоз дълго, колкото е належащо, само че той е подготвен да замрази войната ", споделя един от тях.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР