Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) избра Знеполският епископ

...
Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) избра Знеполският епископ
Коментари Харесай

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

Светият синод на Българската православна черква (БПЦ) избра Знеполският свещеник Арсений за новия Сливенски митрополит.

Той получи гласовете на 7 от духовниците. За мелнишкия свещеник Герасим, който е основен секретар на Синода, бяха дадени пет гласа от архиереите от БПЦ.

За Арсений гласоподаваха Великотърновския митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан и Доростолския митрополит Яков.

Арсений Знеполски е прочут с близостта си с Пловдивския митрополит Николай.

„ С боязън се изпълва сърцето ми в този миг, когато бивам определен на тази висота на църковното служение. Чувствам се слаб да извърша това велико служение, като не диря човешка популярност, нито се стремя към гнусна облага. Господ да ми бъде очевидец, асистент и покровител. И дано служението ми бъде, не с цел да глезя на индивиди, а на Бога, който изпитва сърцата ни. Амин! ”, гласяха първите му думи.

Резултатът от за избор на нов Сливенски митрополит, който се организира през февруари, беше касиран и провокира.

Изборът, който е първият от 44 години насам след гибелта на най-стария член на Синода - 84-годишния митрополит Йоаникий, е от основно значение.

Първо, тъй като Сливенската митрополия обгръща както област към централния град, по този начин и районите на Бургас, Ямбол и част от Хасковска област. В нейния обсег попадат скъпи парцели по Южното Черноморие и Странджа, към които апетити имат хора, стоящи доста надалеч от богослужението.

Второ, тъй като бъдещият митрополит ще има значим глас и при избора на нов патриарх.

На 22 април 2024 година Светият синод на Българската православна черква дефинира листата с претенденти за втория тур, който се организира на 19 май.

Двамата претенденти за Сливенски митрополит - Йеротей и Михаил - които събраха най-вече гласове при първия опит за избор на поста изненадващо останаха отвън новия лист на Светия синод.

В него участваха единствено петима епископи:

Велички свещеник Сионий

Знеполски свещеник Арсений

Мелнишки свещеник Герасим

Браницки свещеник Пахомий

Главиницки свещеник Макарий

Велбъждки свещеник Исаак

Не беше включен и Белоградчишкият свещеник Поликарп, който беше викарий на Софийския митрополит (при починалия патриарх Неофит).

Арсений е роден през 1986 година в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва главно обучение в село Осетеново и в 2006 година с отличие Софийската духовна семинария „ Свети Йоан Рилски “. След това е признат в Богословския факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Продължава образованието си по теология в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, който приключва с отличен триумф през 2009 година.

На 11 август 2007 година е подстриган за духовник от митрополит Николай Пловдивски в Кукленския манастир „ Св. св. Козма и Дамян “. На следната 2008 година е ръкоположен за йеродякон и за йеромонах. От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия, а година по-късно архимандрит Арсений става нравствен надзирател на Пловдивската епархия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР