Светият Синод избра Знеполския епископ Арсений за Сливенски Митрополит. Досега

...
Светият Синод избра Знеполския епископ Арсений за Сливенски Митрополит. Досега
Коментари Харесай

Нов Сливенски митрополит - има ли знаци на разделение в Светия синод?

Светият Синод избра Знеполския свещеник Арсений за Сливенски Митрополит. Досега той беше най-младият свещеник в Българската православна черква. Арсений получи гласовете на 7 от архиереите в Синода. Кандидатите за поста бяха двама - Знеполският епискол Арсений и Мелнишкият Герасим.

Изборът на Сливенски митпоролит прикова публичното внимание. Първият епархийски избор беше анулиран от Светия синод през февруари, поради подозрения за наговаряне сред гласоподавателите. След кончината на Патриарх Неофит се счита, че изборът на Сливенски епископ може да повлияе и на избора на нов Български патриарх.

За да отговорим на този въпрос, би трябвало да напомним, че след кончината на Патриарх Максим се видя разделяне по линията на Пловдивския митрополит Николай и тогавашния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Спомняме си за тогавашното разделяне през днешния ден, тъй като настоящия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан поддържа Мелнишкия свещеник Герасим, а Пловдивския Николай поддържа Арсений. За знеполския свещеник гласоподаваха още митрополитите Антоний - Западно и -Средноевропейски, Григорий - Великотърновски, Киприан - Старозагорски, Игнатий - Плевенски, Наум - Русенски и Яков - Доростолски.

Така че в случай че има разделяне в Синода, то сега е 7 на 5, като тук не се регистрира гласа на митпрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф. След по-малко от месец Светия синод ще би трябвало да дефинира тримата митрополити, всред които ще се избира идващия Патриарх и това би трябвало да стане с болшинство 2/3 от членовете на Синода, които сега са 14.

" Постъпили са общо 12 броя бюлетини, от които са преосвещения Знеполски свещеник Арсений - 7 бюлетини, за преосвещения Мелнишки свещеник Герасим - 5 бюлетини ", съобщи Врачански митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синод.

Епископите - Знеполски Арсений и Мелнишки Герасим изчакаха избора на Светия синод в олтара на Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Влезлият там като Епископ, Арсений напусна към този момент като Митрополит Сливенски, само че пътят към Синодната палата за него се оказа бодлив.

Посрещнат беше от недоволни, които го считат за неподобаващ, тъй като бил съслужил с украински свещеници, които били низвергнати от Руската черква, тъй като са дръзнали да изискат обособяване на Украинската черква като автокефална.

" Вашият избор не беше елементарен и безпроблемен. Той беше придружен от напрежение от друг темперамент и изкушения. Но всичко това не можеше да ни смущава, защато въпреки това то беше удостоверение, че Православната ни черква е жива. Приемаме ви измежду нас приятелски и с наслада, като от сърце ви желаем дълги и благословени от Бога години на доброплоден труд в интерес на Светата ни черква ", добави Врачанският митрополит Григорий.

Безмълвен пред недоволните, само че пред висшия клир към този момент като Митрополит Сливенски Арсений помоли архиереите за поддръжка със препоръки в служението си като Архипастир на Сливенската епархия.

" Аз, най-малкият измежду Вас ще се старая да бъда добър чиновник на Исуса Христа, хранен с думите на вярата и положителното обучение ", добави Сливенският митрополит Арсений.

И се обърна към вярващите в Сливенската епархия.

" Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един клирик или мирянин, търсещ помощ, разтуха или съвет. Като не диря човешка популярност, нито се стремя към гнусна облага, поемайки кръста на Митрополитското служение на Сливенската епархия ", сподели още Сливенският митрополит Арсений.

Арсений досега беше най-младият Епископ в Българската православна черква. Епископският ранг получава едвам 28-годишен с решение на Светия синод и персоналната благословия на Патриарх Неофит, тъй като тогава още не е навършил 35 години. Ръкоположен е от Сливенския митрополит Йоаникий и в този момент поема точно сливенския митрополитски трон.

Вижте още в директното включване на Иво Никодимов.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР