Около 10 000 души излязоха на протест срещу масовия туризъм

...
Около 10 000 души излязоха на протест срещу масовия туризъм
Коментари Харесай

Хиляди излязоха на протест срещу масовия туризъм в Майорка

Около 10 000 души излязоха на митинг против всеобщия туризъм на Балеарските острови в Испания. Демонстрацията се случва в навечерието на мощния летен сезон в топлата страна.

Тълпата мина през Палма де Майорка - столицата на най-големия балеарски остров, с плакати с надписи " SOS поданици, задоволително всеобщ туризъм ".

" Искаме управляващите да забранят на хората, които не са живели тук повече от пет години, да купуват парцели и да вкарат по-строг надзор върху ваканционните жилища ", съобщи Карме Рейнс, една от организаторките на митинга.

Балеарските острови са вторият най-популярен измежду туристите район на Испания през предходната година, отбелязва организация " Ройтерс ".

По информация на Испанския народен статистически институт през 2023 година те са привлекли 14,4 милиона туристи.

Браншовата организация " Exceltur " оповестява, че туризмът генерира 45% от брутния вътрешен артикул на Балеарските острови.

В петък към 1000 протестиращи показаха своето неодобрение против всеобщия туризъм и в Ибиса.

Протестната акция се организира единствено ден, откакто плажен ресторант в Майорка се срути, убивайки четирима души.

Инцидентът се случи в четвъртък вечер в един от най-посещаваните от туристи региони в столицата Палма.
Две млади девойки от Германия са измежду убитите при сриването на двуетажната постройка. Още една 23-годишна испанка, която е работила в клуба, е изгубила живота си.44-годишен мъж от сенегалски генезис е четвъртата жертва. Загиналият е прочут в локалните медии поради това, че през 2017 година е избавил плувец от удавяне и е получил полицейски орден за смелост.Още 16 души от Нидерландия са ранени при случая, а осем от тях са настанени в болница.
Ръководителят на избавителната работа в града Едер Гарсия счита, че става дума за изключително претоварване, което издигнатата по остарели стандарти постройка не е могла да издържи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР