Microsoft публикува системните изисквания за новата версия на операционната система

...
Microsoft публикува системните изисквания за новата версия на операционната система
Коментари Харесай

Microsoft пусна версия на Windows 11, която не изисква TPM, Secure Boot и дори DirectX

Microsoft разгласява систематичните условия за новата версия на операционната система Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024.

Минималните спецификации са фрапантно понижени спрямо десктоп версията на системата. Операционната система ще може да работи даже с остарели видеокарти, основани на DirectX 10, или без поддръжка на DirectX, а поддръжката на TPM и Secure Boot към този момент не е наложителна, а опционална.

Напомняме, че Windows 11 IoT Enterprise е пълноценна версия на Windows Enterprise, ориентирана към устройства със профилирани функционалности, като банкомати, платежни терминали, цифрови табла, осведомителни киоски и системи за индустриална автоматизация.

Microsoft предлага два канала за лицензиране на тази операционна система: канал за обща наличност (GAC) и канал за дълготрайна поддръжка (LTSC). LTSC версията подсигурява 10-годишен цикъл на възобновяване за устройства със профилирани функционалности, при които е малко евентуално да настъпят основни промени във функционалността на софтуера.

Най-забележителната разлика в систематичните условия за Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 е забележителното понижаване на условието за минимална памет – операционната система ще може да работи единствено на система с 2 GB RAM и 16 GB непрекъсната памет.

Това е видимо по-малко от целесъобразните надлежно 4 и 64 GB. Друга значима смяна е, че поддръжката на TPM и Secure Boot към този момент не е наложителна. Тези технологии към момента се предлагат за възстановяване на сигурността, само че неналичието им няма да попречи на инсталирането на операционната система.

Освен това за първи път публично се поддържат процесори на Qualcomm, както и чипове от AMD, Intel и NXP. Преди това в Windows 10 IoT Enterprise LTSC бяха налични единствено процесорите на последните три производителя. Поддръжката на Qualcomm стана известна, откакто Microsoft разгласи стартирането на преносими компютри Surface, основани на процесори Snapdragon X Elite на Qualcomm.

Изискванията към графичните адаптери и екраните също са доста по-ниски. Вече операционната система ще може да работи с графични адаптери, които поддържат единствено DirectX 10 или въобще не поддържат DirectX. Освен това устройствата могат да употребяват екрани с ексцентрични размери или въобще да нямат подобен. Припомняме, че нормално за Windows 11 се изисква поддръжка на DirectX 12 и 720p HD-дисплей с диагонал най-малко 9 инча.

Както написа Tom’s Hardware, това понижаване на хардуерните условия е било допустимо с помощта на спецификата на Windows 11 IoT Enterprise LTSC. По предписание на такива устройства се употребяват по едно и също време не повече от 5 приложения, а постоянно единствено едно. Освен това LTSC версията не включва стратегиите и функционалностите за сигурност, присъщи за настолните Windows системи. Те просто не са нужни там, защото Enterprise LTSC е предопределена за устройства, които са предпазени от защитни стени и постоянно нямат интернет връзка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР