Ракът на дебелото черво засяга все повече българи. Той е

...
Ракът на дебелото черво засяга все повече българи. Той е
Коментари Харесай

България няма програма за скрининг на рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво визира от ден на ден българи. Той е трети по периодичност измежду онкологичните болести. В България към момента няма стратегия за ранно разкриване на заболяването. Ракът на дебелото черво е втората причина за гибел измежду онкоболните у нас.

Евгени Янков е на 53 години. Никога не е ходил на наложителния годишен профилактичен обзор. Преди към месец и половина му се наложило да отиде на скенер.

" Скенерът откри, че има някаква онкологична интензивност в моето тяло. И по-късно бяха извършени проучвания и беше сложена диагноза - рак на дебелото черво. Шокиращо е, тъй като в един миг - живял си някакъв живот и в един миг той е радикално изменен. Но в последна сметка това се преодолява ", съобщи Евгени Янков.

Туморът е отхвърлен оперативно.

" Докторите м е твърдят, че прогнозите са положителни ", споделя още Евгени Янков.

Заболяването при Евгени е открито на време. Но близо половината от хората с рак на дебелото черво схващат късно за заболяването.

" В началните си стадии той няма никакви на процедура недоволства. Слаба болежка, тежест в корема, куркане на червата - не сигнализират пациентите ", съобщи доктор Лъчезар Джонгов, шеф на клиника по хирургия, УСБАЛО " Проф. Иван Черноземски ", София.

Лекарска помощ се търси едвам когато се появят признаците, което е знак, че заболяването е в доста напреднал етап.

" Това най-често са редуващи се запек с диария, обособяване на кръв, на слуз. Самите те опипват туморна групировка в корема ", добави доктор Лъчезар Джонгов.

Лечението е тежко и скъпо, а преживяемостта - ниска. До 21 юни в профилираната онкологична болница в София ще преглеждат гратис за рак на дебелото черво. Целта е разкриване на заболяването преди да са се появили признаци.

" Битката е за тези пациенти. Тези, които са от първи - втори етап, без далечни разсейки ", разяснява доктор Лъчезар Джонгов.

" При едни профилактични прегледи, в случай че нещо се откри в рана фаза - просто хората ще имат доста по-малко страдалчество. Призовавам хората да си обръщат внимание ", добави Евгени Янков.

А новостите в лекуването на рака на дебелото черво от време на време изискват химиотерапията да е преди оперативното премахване на тумора. Но някои проучвания не се покриват от Здравната каса.

" Биомаркери се назовават - проучвания, които се борим сега да бъдат по-широко налични и реимбурсирани за пациентите, с цел да можем да подберем верния пациент, за вярната терапия ", сподели още доцент Ася Консулова, шеф на клиника " Медицинска онкологив ", УСБАЛО " Проф. Иван Черноземски ", София.

През юни профилираната болница провежда конгрес за новостите в лекуването на онкоболните. Целта е обмяна на опит с другите лечебни заведения в страната.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР