Изминаха шест месеца от началото на войната на Русия срещу

...
Изминаха шест месеца от началото на войната на Русия срещу
Коментари Харесай

Руската армия е в дълбок шок

Изминаха шест месеца от началото на войната на Русия против Украйна. Вместо мълниеносната военна интервенция, която трябваше да отнеме единствено няколко дни, видяхме по какъв начин съветските въоръжени сили затънаха в уморителен опит да подчинят прилежащата страна. Западни военни специалисти настояват, че от началото на май Кремъл е навлязъл на едвам 50 километра в Украйна, а в това време е понесъл големи загуби.

Руската войска е в " бездънен потрес "

След шест месеца на военни дейности съветската войска е " в положение на бездънен потрес ", споделя пред Дъждовни води професор Буркхард Майснер, полковник от запаса и помощник на Аналитичния център на Бундесвера GIDS. Според него Русия не е съумяла да откри надзор над въздушно пространство на Украйна. Загубите на съветска жива мощ са големи. Говори се за 20 000 до 40 000 починали, истината е може би някъде по средата. Известно е, че има подразделения, които са изгубили близо 80% от персоналния си състав. Руската войска има проблеми и с набирането на хора, а загубите на танкове се показват с четирицифрени цифри, показва Майснер.

„ Все отново съветската войска надалеч не е победена. Нищо друго не можеше и да се чака от толкоз огромна войска и от такава голяма и мощна страна като Русия, само че неуспехите са подкопали вярата на съветската войска в нейните сили и бяхме очевидци на многочислени опити да се възвърне изгубената горделивост на армията – да вземем за пример с парада на 9 май “, разяснява Майснер.

Украйна употребява тактичност на военно " разложение "

Експертът отбелязва, че Украйна целеустремено и умишлено нападна слабите места на съветската войска в региона на логистиката благодарение на далекобойната си артилерия. Ако Киев имаше повече сходни установки, триумфите на украинците щяха да са доста по-големи. " За огромни офанзиви те се нуждаят и от обилни танкови сили. Украйна изиска и получи сходни оръжия, само че прекомерно малцина ", споделя Майснер.

Той твърди, че изключително от готовността на Германия да достави танкове на Украйна зависи въпросът дали тази война от позиционна, каквато тя в този момент е в източната и южната част на Украйна, ще премине в по-динамичен етап.

Украинските военни сега се пробват да пресекат опциите на руснаците за прогрес и завоюване на нови територии. Но Украйна се нуждае от повече мобилни бойни установки, с цел да се измъкне от позиционната война. Само че основни европейски страни са извънредно резервирани по тази тематика, отбелязва Майснер. Ако техните позиции се трансформират, това ще докара до смяна и на бойното поле.

Украйна няма задоволително сили, с цел да освободи своите територии

След шест месеца военни дейности " половината от Донецка област към момента не е под съветски надзор ", показва и Волфганг Рихтер от берлинската фондация " Наука и политика ". Според него руснаците се пробват да създадат пробив в тази област, с цел да напреднат към Славянск и Краматорск. Но те напредват единствено метър по метър, защото Украйна настойчиво се съпротивлява. " Необходимо е да се отвоюват териториите, а за това украинците би трябвало да концентрират сили, които може би нямат в този миг ", споделя още Рихтер.

Рязкото увеличение на доставките на бронирани машини за Украйна в пъти, може да повлияе съществено на обстановката на фронта, счита Руслан Левиев, публицист и създател на Conflict Intelligence Team (CIT). Много остарели мостри на сходно съоръжение се съхраняват в хранилища на западни страни. Ако в този момент то бъде предадено на Украйна, може да стартира украинско контранастъпление, споделя той.

" Опитваме се да се обърнем посредством пресата и обществеността към западните страни. Имате остарели типове оръжия, както западни, по този начин и руски. Те са остарели, само че това не е съдбовно. Те са доста нужни във войната в този момент, тъй че би трябвало незабавно да ги доставите на Украйна ", споделя още Левиев.

Ракетните установки HIMARS също са дали своя принос и Русия е била принудена да реалокира складовете си по-далеч от фронтовата линия. Въпреки това, няма задоволително стандартни бронирани машини и поради това украинската контраатака към момента не може да стартира.

Грешките на Русия

Левиев разделя последните шест месеца от войната на няколко стадия. " Първият беше, когато Русия хвърли войски в Украйна по доста разнообразни посоки, макар че към момента нямаше задоволително свои бойци по украинските граници, показва той. Тази фаза сподели огромен брой неточности на съветското военно командване, докара до големи загуби на танкове, бронирана техника, самолети и персонален състав.

Втората фаза стартира, когато в Русия схванаха, че не могат да завладяват Киев и взеха решение да съсредоточат силите си в Донбас. Руснаците съумяха да завладяват цялата Луганска област, само че във връзка с Донецка област има огромни подозрения, че тя въобще ще бъде завладяна ", добавя Левиев.

Следващият стадий наподобява е обвързван с проекта за присъединение на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област към Руската федерация. В окупираните територии съществуват разнообразни съветски държавни служби – данъчни управляващи, поделения на Министерството на вътрешните работи и следствените органи. Очевидно има подготовка за окупация на цялата Донецка област до 11 септември, за осъществяване на референдуми и присъединението им към Русия, счита Левиев.

В този миг Русия би могла, условно казано, да сложи пауза в боевете, като „ замрази статуквото и стартира да попълня своите запаси “. Но към този момент този проект също не се увенчава с триумф.

Автори: Александър Плюшчев, Татяна Фелгенгауер, Владимир Есипов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР