Германия е изправена пред излишък на слънчева енергия поради мащабното

...
Германия е изправена пред излишък на слънчева енергия поради мащабното
Коментари Харесай

Слънчевата енергия се продава на безценица – Германия инсталира твърде много соларни панели

Германия е изправена пред остатък на слънчева сила заради огромното увеличение на количеството на конфигурираните слънчеви панели през предходната година.

Според изследване на шведската банка SEB Research, страната е конфигурирала повече панели, в сравнение с е належащо за облекчаване на актуалното търсене на електрическа енергия.

Според Business Insider, в пиковите часове на произвеждане на слънчева сила производителите ѝ са принудени да понижават цените няколко пъти, с цел да осъществят по някакъв метод остатъка. Така през последните 10 дни производителите е трябвало да понижат цената на електрическата енергия в пиковите часове с 87%, т.е. до 9,1 евро за 1 MWh спрямо цената от 70,6 евро вечерта и през нощта.

Според анализатора на SEB Бярне Шилдроп тази обстановка е зародила заради рекордното стартиране в употреба на нови слънчеви мощности през 2023 година. Към края на предходната година общият потенциал за произвеждане на сила от слънчева сила в Германия е достигнал 81,7 GW, до момента в който междинният потребителски товар е бил 52,2 GW. По този метод общият потенциал на слънчевата сила е бил с съвсем 30 GW над междинното ползване.

Разликата сред търсенето и предлагането се усилва още повече през лятото, когато производството на слънчева сила е най-високо, а потреблението – по-ниско.

В същото време потребителите не се възползват доста от ниските цени, защото употребяват по-голямата част от силата си във вечерните часове.

Ако растежът на слънчевите мощности не се подтиква от дотации, намаляването на рентабилността може да спре по-нататъшното развиване на бранша в Германия, сподели Шилдроп. Вместо това фокусът ще се насочи към решения за по-ефективно потребление на създадената сила, като да вземем за пример вложение в акумулатори и модернизиране на мрежовата инфраструктура.

Като цяло несъответствията сред търсенето и предлагането не са нов проблем за Германия и районът не е единственият, който се сблъсква с него. През предходната година европейският пазар като цяло интензивно конфигурира слънчеви мощности заради спирането на доставките на запаси от Русия. Излишъкът от зелена сила, усложнен от дейното инсталиране на нови вятърни турбини и нуклеарни мощности към този момент провокира многократни случаи на спад на цените в разнообразни райони на Европа.

Въпреки това, използването на разнообразни ограничения и краткотрайното изместване на фокуса от растежа на производството на слънчева сила към мрежите, батериите и други вероятни приложения ще докара до нормализиране на обстановката в близко бъдеще, счита Шилдроп.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР