Звучи невъзможно, но е факт - комисия от депутати в

...
Звучи невъзможно, но е факт - комисия от депутати в
Коментари Харесай

Да се забранят ли смартфоните за деца до 16 г.? Англия обмисля радикални мерки

Звучи невероятно, само че е реалност - комисия от депутати в английския парламент предлага ограничаване за потреблението на смарт телефони от деца, които още не са навършили 16 години.

Предложението идва след разбор на последствията от неограничения достъп на възпитаници до обществени мрежи, като са оценени освен вредите, само че и изгодите от мобилните устройства - да вземем за пример за просветителни потребности или за справяне със самотата.

Малко по-рано кабинетът на Риши Сунак разгласява нови рекомендации към учебните заведения да не позволяват потреблението на телефони освен в клас, само че и в междучасията. Комисията поддържа тази мярка и даже приканва тя да е наложителна, а не целесъобразна.

Всичко това се случва във време, в което младежите са съвсем напълно подвластни от мобилните си устройства за развлечение и другарство с другари отвън клас.

Някои родители също се двоумят дали лишаването на децата от смарт телефон ще се отрази добре - BBC цитират майка на 13-годишна щерка, която споделя, че в случай че ѝ купи телефон без интернет, съучениците ще се подиграват.

Изводът на просветителната комисия е, че каквито и да са позитивните резултати от ранния достъп до обществените мрежи, негативите са доста по-сериозни.

Какво демонстрират техните данни:
79% от децата са виждали нападателно порнографско наличие, преди да навършат 18 г.Средната възраст, в която децата виждат порнография за първи път, е 13 години.Около 81% от девойките сред 7 и 21 години споделят, че са се сблъсквали със заплашително или притеснително държание онлайн.Момичетата и младите дами са изключително уязвими поради непрекъснатото сравняване със фотоси на " идеални " тела в обществените мрежи, само че проблемите с хранителни разстройства и синдром на " изкривеното огледало " се срещат все по-често и при момчетата и младите мъже.Сексуалните закононарушения по отношение на деца, осъществени онлайн, са се нараснали четирикратн от 2013 г.Всяко пето дете сред 10 и 15 година споделя, че е преживявало една или друга форма на тормоз онлайн. 3/4 измежду тях споделят, че това се е случвало, до момента в който са в учебно заведение.Въпреки изгодите от достъпа до електронни просветителни платформи, има проучвания, които демонстрират, че смарт телефоните и компютрите могат да разсейват вниманието на учениците както вкъщи, по този начин и в класната стая. Връщането на концентрацията от време на време може да отнеме до 20 минути, откакто са решили да ревизират известията на телефона си или да прегледат нещо в интернет.Продължителното стоене пред екран може да има отрицателни резултати и върху съня на децата.
Комисията нападна и възрастта, над която огромните платформи като Фейсбук и TikTok разрешават на консуматори да си основават профили - сега тя е 13 години.

" Във Англия възрастта за полово единодушие е 16 година Едно дете не може да кара кола, до момента в който не навърши 17 година и не може да гласоподава в Англия, преди да стане на 18 година Не чухме нито един факт, който да удостоверява, че 13-годишната възраст е задоволителна, с цел да може едно дете да разбере следствията от разрешаването на достъп на платформите до неговите персонални данни ", се споделя в докалда.

Затова комисията предлага на кабинета да стартира публично разискване до края на годината, с цел да се вземе ново решение за достъпа на възпитаници до смарт телефони.

Членовете ѝ поддържат и апелите за по-строг надзор върху продажбата им на деца под 16 година

Следващият парламент би трябвало незабавно да се заеме и със основаването на нова регулация за изкуствения разсъдък, тъй като " рискуваме технологията да се развие по-бързо, в сравнение с законодателството, което би трябвало да я управлява ", а това би могло да аргументи и още вреди.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР