Измина десетилетие, откакто Microsoft направи едно от най-катастрофалните придобивания в

...
Измина десетилетие, откакто Microsoft направи едно от най-катастрофалните придобивания в
Коментари Харесай

Как Microsoft пропиля 7,6 милиарда долара с покупката на Nokia преди 10 години

Измина десетилетие, откогато Microsoft направи едно от най-катастрофалните придобивания в историята на технологиите и закупи закъсалия бизнес с телефони на Nokia за внушителните 7,6 милиарда $...

Емил Василев 8:39 | 09.05.2024 3 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 16:33 | 08.05.2024

Таам Джа: най-загадъчната дупка в света с невъзможна за премерване дълбочина

КосмосЕмил Василев - 15:03 | 07.05.2024

От океани до пустини: Учените схванаха по какъв начин Венера е изгубила водните си ресурси

ХардуерЕмил Василев - 19:42 | 07.05.2024

Русия минава от руски към интернационалните стандарти за електрониката, с цел да усили износа си

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Измина десетилетие, откогато Microsoft направи едно от най-катастрофалните придобивания в историята на технологиите и закупи закъсалия бизнес с телефони на Nokia за внушителните 7,2 милиарда $.

Сделката трябваше да помогне на Microsoft да се утвърди на бързо развиващия се пазар на смарт телефони, доминиран от iOS на Apple и Android на Гугъл. Вместо това тя се оказа героичен неуспех, който ИТ-гигантът от Редмънд в последна сметка отписа като голяма данъчна загуба.

Историята стартира към 2010 година, когато Nokia – бивш исполин в производството на мобилни телефони не съумява да се оправи със своите противници от Силициевата котловина. Финландската компания е пионер в доста мобилни технологии, само че закъснява с появяването на смарт телефоните. Нейната остаряла операционна система Symbian не можеше да се съпоставя с елегантните iOS и Android, който задвижваха iPhone и най-новите устройства с Android.

Като обезверен ход от страна на Microsoft, в управителният съвет на Nokia бе сменен финландския основен изпълнителен шеф със Стивън Елоп, канадски управител от Microsoft. Почти незабавно Елоп взе решение да се откаже от Symbian и да заложи бъдещето на Nokia на платформата Windows Phone на Microsoft. Нещата не вървяха добре за Symbian – операционната система беше известна с това, че мъчно се пишат приложения за нея.

Фаталната неточност на Nokia беше, че не се насочи към Android, или че може би не се отхвърли от плана с отворен код „ Maemo„.

И въпреки всичко в тази аргументация имаше и логичност. Nokia имаше световна дистрибуция на хардуер, а Microsoft можеше да обезпечи софтуера, само че имаше и един съдбовен минус – Windows Phone беше необятно рекламиран като неугледна операционна система, която не изглеждаше доста преференциална за разработчиците на приложения. Защо да си вършат труда да създават за трета платформа, откакто iOS и Android към този момент се оправят толкоз добре?

До 2013 гoдина Microsoft взема решение да купи напълно бизнеса с телефони на Nokia, като в същото време дава на останалата компания Nokia необятни патентни права. Цената от 7,6 милиарда $ обезпечава на Nokia паричен приток, само че мнозина видяха, че Microsoft е платила прекомерно доста за актив, който бързо е стар.

// СВЪРЗАНИ СТАТИИ:

Историята на Nokia – роман за една легенда – първа част Историята на Nokia – роман за една легенда – втора част Без повече смарт телефони Nokia? Изтече информация за първите смарт телефони с марката HMD HMD – производителят на емблематичните телефони Nokia пусна на пазара първите си мобилни устройства под лична марка

Придобиването връща Елоп назад в Microsoft като нов началник на подразделението за устройства, само че той не устоя дълго след промяната на основния изпълнителен шеф на Microsoft от Стив Балмър на Сатя Надела през 2014 година. Надела осъзнал, че мобилната тактика е несполучлива и бързо стартира да я ликвидацията ѝ.

През юли 2015 година Надела разгласи, че Microsoft „ отписва “ сумата от 7,6 милиарда $ от придобиването на Nokia и закрива 7800 работни места, най-вече в подразделението за телефонен хардуер. Това беше едно от най-големите сходни „ отписвания “ в корпоративната история.

Сделката с Nokia беше показана като даване на активи на Microsoft, с цел да се трансформира в компания за „ устройства и услуги “. Вместо това тя просто сподели какъв брой доста е изостанал Microsoft в конкуренцията при мобилните устройства.

Под управлението на Надела Microsoft се насочи към облачните технологии, само че 10 години по-късно неуспехът на Nokia припомня, че даже колосите могат да се провалят, когато не съумеят да се оправят с бързо изменящия се пейзаж в света на технологиите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР