Последните неандерталци на Земята са загинали преди около 40 000

...
Последните неандерталци на Земята са загинали преди около 40 000
Коментари Харесай

Кога съвременните хора са започнали да създават семейства с неандерталците

Последните неандерталци на Земята са починали преди към 40 000 години, само че техните гени са живи и до през днешния ден, защото участват в ДНК на множеството модерни хора. Когато нашите предшественици са напуснали Африка, те са срещнали тези хоминиди и явно са почнали да развиват близки връзки с тях. В интерес на истината, измежду учените към момента се водят разногласия за какво нашите предшественици са имали полови връзки с тях – вследствие на принуждение от страна на неандерталците или са основали фамилии с тях по взаимно единодушие. Освен това не е известно по кое време за пръв път е настъпил обменът на генетичен материал. Но на последния въпрос не е толкоз мъчно да се отговори, както демонстрираха учените в едно неотдавнашно проучване.

Учените откриха по кое време актуалните хора са почнали да се смесват с неандерталците

Съвременните хора са се омесили с неандерталците

Вече няма подозрение, че актуалните хора са се смесвали с неандерталците както във връзка с културата, по този начин и на кръвта. Ето за какво сме наследили сред 1 и 4 % от техния геном. Вероятно огромните носове на някои хора са завещание от изчезналите хоминиди, както и неприятният сън и затлъстяването.

Но е значимо да се осъзнае, че неандерталските гени при актуалните хора в действителност не са същите, каквито са били при изчезналия тип. Те са еволюирали в продължение на десетки хиляди години в човешкия геном. Така че, в случай че знаете скоростта, с която тези гени еволюират, и разберете какъв брой са се трансформирали, можете да изчислите преди какъв брой години тези гени са влезнали за първи път в човешката ДНК.

Точно това са създали учените – те са анализирали генома на съвсем 60 антични представители на Homo sapiens отпреди 45 000 до 2 200 години, повече от половината от които са живели преди най-малко 10 000 години. След това геномите на античните хора били съпоставени с геномите на 275 модерни хора, живеещи в разнообразни елементи на целия свят.

Смесването на хората с неандерталците е станало преди повече от 47 000 години.

Това е дало опция на откривателите благодарение на специфичен програмен продукт да проследят еволюцията на неандерталските гени и да изчислят скоростта, с която те са се променяли, т.е. да научат какъв брой генерации са били нужни, с цел да настъпят избрани промени. Оказало се, че гените на неандерталците са се получили на 321 – 950 генерации преди раждането на хората, живели преди 40 – 20 хиляди години.

Като се има поради какъв брой време е належащо за промяната на едно потомство, учените откриват, че обменът на генетичен материал е станал приблизително преди 47 124 години. Но междувидовите връзки са се осъществявали дълго време – в продължение на 6832 години. Авторите на научната работата оповестяват това в своето проучване, оповестено в уеб страницата bioRxiv.

С течение на времето човешкият геном се е „ изчистил “ от доста ненужни гени.

Хората са се отървали от голям брой неандерталски гени

Учените допускат, че античните ни предшественици са имали доста повече неандерталски гени от нас. Факт е, че гените на различен тип в ДНК на актуалните хора не се откриват във всички области. В някои елементи на генома изцяло липсват неандерталски последователности, заради което те се назовават „ архаични пустини “. Но в това време има области, които съдържат доста неандерталски разновидности.

От това можем да заключим, че по-голямата част от генетичния материал, получен от изчезналите хора, е бил нездравословен и е липсващ с течение на времето. Някои от получените гени обаче може да са дали на хората преимущества за оцеляване и да са се предавали от потомство на потомство. Например знае се, че денисовците, чиито гени са открити у папуасите, са ги предпазвали от заболявания.

Гените от различен тип евентуално са помогнали на хората да се приспособяват към новата среда, когато са напуснали Африка. Изследвайки човешкия геном, учените са разкрили 347 неандерталски гена, които надали са се развивали в продължение на доста хиляди години. В общи линии всички тези гени са свързани с пигментацията на кожата, имунитета и метаболизма.

Това значи, че актуалните хора са се възползвали от междувидовите връзки, какъвто обаче не е казусът с неандерталците. Да напомним, че съгласно едно от проучванията тези изкопаеми хора са били унищожени от междувидовите връзки. В интерес на истината, това е единствено една от версиите, заради които неандерталците може да са изчезнали, само че има и други версии. Например изцяло допустимо е те просто да не са могли да устоят на конкуренцията със актуалните хора, които са ги превъзхождали по просветеност, въпреки и да са им отстъпвали във връзка с физическата мощ.

Теорията, че неандерталците са изчезнали поради любовта си към по-съвременните дами стана доста известна през 2019 година. Неандерталците са били много напреднали представители на човешката раса. Те са били способни да вземат решение проблеми по креативен метод, необятно са употребявали разнообразни принадлежности и даже са основали средства за палене на огън. Но за какво са измрели?

Представените версии са доста разнообразни – изгубили са битката със актуалния човек, не са могли да се приспособяват към променените климатични условия и така нататък Според едно проучване на френски учени, оповестено през 2019 година, неандерталците са изчезнали за интервал от към 10 000 години заради спад на раждаемостта с 2,7%. Френските учени потвърдиха това, само че какви биха могли да бъдат аргументите за намаляването на тяхната раждаемост? Изглежда, че за това са били отговорни дамите Homo Sapiens, към които неандерталските мъже явно са имали огромна уязвимост.

Интересна френска доктрина, която може и да е вярна.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР