От много години учените изучават отблизо пирамидите в Гиза и

...
От много години учените изучават отблизо пирамидите в Гиза и
Коментари Харесай

Под пясъците край пирамидите в Гиза археолозите откриха мистериозни структури

От доста години учените учат от близко пирамидите в Гиза и в това време и до през днешния ден не престават от време на време да вършат огромни открития. Този път откривателите съумяха да открият покрай Голямата пирамида в Гиза огромна Г-образна конструкция, скрита под пясъците, а под нея има още една огромна конструкция, която ;получи името „ Аномалията “. Понастоящем учените към момента не знаят какво тъкмо са разкрили, само че става въпрос за структури, основани от човешка ръка. Тяхното наличие дава нова информация за пирамидалния комплекс.

Учените откриха огромни подземни структури наоколо до Голямата пирамида

Как актуалните технологии оказват помощ на археолозите

Напоследък археолозите постоянно употребяват новите технологии, които им разрешават да откриват разнообразни структури под повърхността на земята, без да вършат разкопки. Това даде опция да се създадат доста открития през последните няколко години. Така да вземем за пример посредством сходен този способ бе открита гигантска цитадела от V век в Испания, а в Мексико – мезоамерикански монументи на възраст 3000 години.

За неотдавнашното изследване учените са употребявали георадар и електротомография. Георадарът работи на същия принцип като сонара – в земята се изпращат радиовълни, които по-късно се отразяват назад. Тъй като материалите с друга компактност и състав отразяват вълните по друг метод, отразеният сигнал дава опция да се разбере какво се намира под повърхността на земята.

Томографията с електрическо противодействие работи по същия метод, само че открива измененията в съпротивлението на другите материали, които се намират подземен. По този метод археолозите могат да спестят значително време и старания при провеждането на изследвания и най-важното – актуалните технологии им разрешават да организират проучвания, без да нарушават ландшафта.

Площадката на територията на Западното гробище, под която са открити подземните структури

Археологическите открития в Западното гробище

Японски археолози от университета „ Тохоку “ организират изследване на част от Западното гробище, която постоянно е оставала мистерия. Факт е, че по-голямата част от гробището е заета от гробове и гробници, само че измежду тях има правоъгълна плоска повърхност, в която няма нищо друго с изключение на пясък. До последния миг тази област по този начин и си е останала едва проучена.

Проучването с двата метода, разказани нагоре, сподели съществуването на зони с друга компактност под пясъците. Същевременно откривателите считат, че откритите структури по никакъв метод не могат да бъдат естествени, т.е. става въпрос за структури, основани от хора.

Разположение на структурите по отношение на пирамидите

Както бе упоменато нагоре, структурата се състои от две елементи. Едната конструкция е с размери 10 на 15 метра и е ситуирана на дълбочина от 0,5 до 2 метра под повърхността. Под нея се намира друга конструкция, заемаща повърхност от 10 на 10 метра. Както оповестяват създателите на научната работата, в списание Archaeological Prospection, по-дълбоката конструкция е била по-трудна за разкриване, защото наподобява е запълнена с пясък. Може да се допусна, че някаква камера е била съзнателно засипана незабавно след построяването.

Но учените също по този начин позволяват, че структурата вътре е просто куха, което значи, че може да съдържа гробница. Тъй като не е допустимо тази конструкция да бъде тъкмо разпозната, учените я назовават „ аномалията “. Като се има поради по какъв начин са ситуирани двете структури, откривателите допускат, че горната конструкция служи като вход към втората камера, която е по-дълбока.

Подземните структури имат Г-образна форма

Вероятно учените са съумели да открият структури с отвесни стени, направени от варовик. Въпреки това, с цел да се удостовери догатката, са нужни по-подробни проучвания, които допускат разкопки. Затова може би в близко бъдеще ни чакат нови открития за пирамидите в Гиза. Не е изключено археолозите да съумеят да открият съкровища, както това се е случвало неведнъж при откриването на непокътнати гробници на фараони.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР