Точно в този час Heritage Auctions пусна на търг три

...
Точно в този час Heritage Auctions пусна на търг три
Коментари Харесай

Случайно намереният първи персонален компютър в света в момента се продава на търг

Точно в този час Heritage Auctions пусна на търг три от най-редките лотове в света. Сред тях е първият в света личен компютър Q1 с едночипов микропроцесор Inlel 8008. Компютърът е открит инцидентно по-рано тази година по време на генерално разчистване в склада на университета Кингстън в Лондон. Заедно със системата Q1, създадена през 1972 година, на търг са препоръчани съчетаем с нея принтер и компютър Q1 Lite от 1976 година с вграден принтер.

Q1 Lite с вграден принтер

Към момента на написване на тази вест за първия в света личен компютър Q1 се предлагаха 8500 $. Цената на модела Q1 Lite с вграден принтер беше 32 000 $. За принтера се предлагаха 1200 $. Трябва да се каже, че устройствата се продават във типа в който са. Те даже не са били включвани след намирането им, тъй че никой не дава обещание, че целият този хардуер работи. Нещо повече, компютрите даже не са били почиствани от прахуляк (за благополучие, те са били опаковани в кашони, тъй че не са били доста прашни).

Принтер, съчетаем с Q1

Няма подозрение, че наддаването за тези явно исторически за света на компютрите предмети ще се разгори до най-висока степен.

Когато през 1972 година компютрите Q1 бяха пуснати на пазара за първи път, те не бяха известен артикул. НАСА закупи множеството от системите, само че едноименната нюйоркска компания не реализира търговски триумф със системата. Сега тя е част от историята, а историята постоянно е на респект.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР