Из споделената мъдрост на виетнамския будистки дзен майстор Тик Нят

...
Из споделената мъдрост на виетнамския будистки дзен майстор Тик Нят
Коментари Харесай

Страдаш само ако си малък, ако сърцето ти е малко ♥ Тик Нят ХАН

Из споделената мъдрост на виетнамския будистки дзен занаятчия Тик Нят Хан (1926 ~ 2022) и изкуството да живеем осъзнато.

Thich Nhat Hạnh (1926 ~ 2022)

Трябва да се вгледаме надълбоко и да попитаме: израстваме ли всеки ден? По-щастливи ли сме всеки ден? Дали сме в по-голяма естетика със себе си и с другите към нас всеки ден, с нелюбимите хора, както и с обичаните хора? Трябва да се грижим за себе си и да създадем всичко допустимо, с цел да оказваме помощ същински на хората.

Понякога, когато забележим нечии дефекти, неумело ги акцентираме и се караме. Понякога се държим по подобен метод, че сътворяваме дразги и яд към нас. Когато се вгледаме надълбоко, можем да забележим, че минусите на другите не се разграничават от минусите в нас самите и можем да отвърнем на тях с схващане и съчувствие.

Имаме склонността да упрекваме другия човек. Но в случай че погледнем надълбоко, можем да забележим многото детайли на „ не-аза “ в него. Тогава можем да забележим каква е повода той се държи по този метод, и можем да го приемем по-лесно и да стартираме да намираме метод да премахнем компликациите и да реализираме мир. Виждаме, че другият човек е постъпил по този метод частично поради нас. Трябва да забележим до каква степен сме виновни за проявата на това държание и каква отговорност има другият човек.

Когато се вгледаме в себе си и в другия човек, ние виждаме детайлите от себе си и в другия човек. Дори в случай че единствено един от нас е освободен от визията за „ аз “-а и е в положение да не се разстройва от това, което прави или споделя другият, тогава последователно другият човек ще се промени.

* Фрагмент от книгата на Тик Нят Хан: „ The Diamond That Cuts Through Illusion “

~§~

В своя дхарма сказка Буда поучава Рахула да практикува да бъде като Земята, великата Земя.

Буда споделил: „ Рахула, практикувай да бъдеш като Земята “. Хората могат да хвърлят на земята неща като парфюм, екскременти, урина, всички мръсни неща, само че Земята постоянно приема всичко това без яд. Без значение дали това е парфюм или скъпоценности, злато или сребро или цветя, или отпадък, или нечистотия, или екскременти, или урина, Земята приема всичко това без никакво възмущение, никакъв яд, тъй като Земята е огромна. Земята има силата да преобразува всичко това. Земята има огромна мощ да трансформира, тъй като Земята е велика. Затова практикувай, тъй че сърцето ти да стане огромно като Земята. Страдаш единствено в случай че си дребен, в случай че сърцето ти е малко. Но когато сърцето ти се разшири, не е нужно да страдаш. Не е нужно да полагаш старания, с цел да понесеш страданието. “

Източник:
Снимка: thichnhathanhfoundation.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР