Украинските въоръжени сили са изправени пред нарастващи трудности при използването

...
Украинските въоръжени сили са изправени пред нарастващи трудности при използването
Коментари Харесай

Military Watch Magazine: Все по-ефективната руска електронна война обръща прилива на фронтовата линия

Украинските въоръжени сили са изправени пред възходящи компликации при потреблението на доставени от Запада прецизни управляеми оръжейни системи заради възходящата успеваемост на съветските средства за електронна война, съгласно изявленията с личен състав на фронтовата линия, извършени от редица западни медии, оповестява. Някои от най-сериозно засегнатите видове муниции включват GPS-насочвани артилерийски снаряди Excalibur, ракетни артилерийски системи HIMARS и прецизни управляеми бомби JDAM, като първите два по-специално нанесоха огромно въздействие върху съветските сили, когато действаха дейно в предишното. Говорейки пред Washington Post, неназован украински чиновник твърди, че Съединените щати изцяло са прекратили доставките на снаряди Excalibur преди шест месеца в края на 2023 година, откакто съветските системи за електронна война са ги създали неефективни. Въпреки предходната си известност като оръжие „ един изстрел, една цел “, което докара до това, че внедряването му провокира забележителна угриженост измежду водачите на милиционерски групировки, свързани с Русия, вестникът заключи: „ технологията Excalibur в съществуващите версии е изгубила своя капацитет. ” Смята се, че срещите с съветското заглушаване са подкопали репутацията му.

По отношение на системата HIMARS, почитан украински боен чиновник се оплака по отношение на намаляващата й успеваемост, че през 2023 година „ всичко свърши: руснаците разположиха електронна война, дезактивираха сателитните сигнали и HIMARS стана изцяло неефективна “. В резултат на това украинските сили бяха принудени да прибягнат до разполагане на „ доста скъпия снаряд “ против цели с по-нисък приоритет, които не изискват точно ориентиране за удар. JDAM също беше подложен на критика за своята „ нестабилност “ на заглушаване, което караше бомбите да пропущат цели сред 200 метра и 1,2 километра. Украински публични лица подчертаха, че „ прекомерно бюрократичният развой “ във Вашингтон съществено е лимитирал способността за справяне с казуса с „ отказното оръжие “. Докладът на Washington Post следва разкрития преди три седмици от американски, английски и украински източници, осведомени с въпроса, представени от CNN, че HIMARS в частност е станал  „ все по-малко ефикасен “ във връзка с своята акуратност, когато се употребява против съветските сили заради възходящата трудност на употребяваните контрамерки.

Докато подкопават успеваемостта на украинските прецизни управляеми оръжия, съветските системи за електронна война също по този начин съществено нарушиха интернет опциите на Starlink, обезпечени от Пентагона, които през цялото време на спора бяха жизненоважни, с цел да разрешат на украинските и съюзническите сили да координират, събират разследваща информация и изстрелват дронове офанзиви. Говорейки пред New York Times, украински публични лица, бойци и експерти по електронна война оповестиха, че главен фактор за скорошния прогрес на Русия са всеобщите „ спирания “ на Starlink в театъра. Това съществено забавя способността на фронтовите войски да споделят и постоянно води до разчитане на текстови известия за връзка.

Заместник-командир от батальона за безпилотни самолети на 92-ра десантно-щурмова бригада на украинската войска беше измежду източниците, които следиха: „ Губим борбата с електронната война. Един ден преди офанзивите, тя просто се изключи. Стана супер, супер муден. ” „ Трябваше да бъдем бързи в връзката “, сподели различен оператор на дрон, оплаквайки се, че загубата на съгласуваност на Starlink „ направи всичко по-сложно “ и „ лишава доста време “. New York Times заключи, че в случай че спирането на Starlink от съветските сили „ продължи да е сполучливо, това може да означи тактическа смяна в спора, наблягайки уязвимостта на Украйна и зависимостта от услугата, предоставяна от компанията на господин Мъск. “ Това също повдигна „ по-широки въпроси по отношение на надеждността на Starlink против механически комплициран съперник “. Тъй като съветските въоръжени сили си сътрудничат тясно с Китай, Северна Корея и други съперници от Западния блок, се чака това скъпо ноу-хау да бъде публикувано.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР