В понеделник Държавният департамент на САЩ повиши рейтинга на Виетнам

...
В понеделник Държавният департамент на САЩ повиши рейтинга на Виетнам
Коментари Харесай

САЩ повишават рейтинга на Виетнам в доклад за трафика на хора въпреки опасенията си

В понеделник Държавният департамент на Съединени американски щати увеличи рейтинга на Виетнам в отчет за трафика на хора, макар че изрази опасения, че страната от Югоизточна Азия не е съумяла да проверява държавни чиновници, забъркани в закононарушения, свързани с трафика на хора, пише Reuters.

Миналата седмица група за отбрана на правата упрекна Ханой , че е дал подвеждаща информация и се е опитал да прикрие случаи на трафик на хора, в които са забъркани длъжностни лица , в връзката си с американски публични лица по отношение на годишния отчет за трафика на хора (TIP ).

Вашингтон извади Виетнам от листата за наблюдаване в отчета за 2024 година , като се базира на " изцяло увеличените старания " във връзка с трафика на хора, в това число въвеждането на закон за битка с трафика на хора в законодателния орган за преразглеждане, увеличението на наказателните преследвания и подпомагането на повече жертви.

Но в отчета на Съединени американски щати, оповестен в понеделник, се показват редица области, в които Виетнам не дава отговор на минималните стандарти , в това число оправянето с трафика на хора, в което са забъркани държавни чиновници.

Синди Дайър, пълномощният дипломат на Съединени американски щати по въпросите на трафика на хора , съобщи пред кореспонденти, че при вземането на решението за повишение на рейтинга на Виетнам длъжностните лица са разгледали редица информации, в това число от групи на гражданското общество.

" Със сигурност означаваме, че има области за усъвършенстване, както е при всяка страна ", сподели Дайър, като означи, че формалното съучастничество " е огромно терзание " за Виетнам.

През 2022 година Виетнам беше намален до най-ниското равнище в отчета - равнище 3, като съответно беше посочен казусът с виетнамското трудово аташе и различен чиновник в Саудитска Арабия, за които се твърди, че директно са улеснили насилствения труд на няколко виетнамски жители.

Случаите излязоха нескрито, откакто непълнолетно виетнамско момиче, взето на работа в Саудитска Арабия , умря след хипотетично малтретиране от страна на работодателя си.

Предварителното намаление на рейтинга на отчета на TIP, което може да докара до наказания, внесе неуместна нотка в американско-виетнамските връзки . Вашингтон се стреми към по-силни връзки с Ханой , с цел да се опълчи на Китай , като предходната година публично усъвършенства връзките си.

Запитан дали стратегическите съображения са изиграли роля в решението за повишение на рейтинга на Виетнам, Дайър съобщи, че чиновниците вършат " най-обективната оценка, която можем да създадем ", когато става въпрос за класацията на TIP.

Миналата година Съединени американски щати покачиха рейтинга на Виетнам в отчета частично тъй като бяха почнали наказателни процедури против двамата чиновници по случая със Саудитска Арабия.

В тазгодишния отчет за TIP се споделя, че следствието е завършило и дипломатът е възобновен на държавна служба.

" Правителството не оповестява за никакви следствия , правосъдни преследвания или присъди на държавни чиновници, забъркани в закононарушения, свързани с трафик на хора ", се споделя още в отчета.

В отчета се показват и няколко други страни, които са подобрили напъните си за битка с трафика на хора. Рейтингът на Бруней и Судан беше намален до равнище 3.

Класирането на Виетнам се следи от близко, откакто правозащитната група Project88 разгласява отчет, учреден на получени от нея публични виетнамски документи, показващи старания за подкопаване на отчета на Съединени американски щати, в това число посредством укриване на информация за случая в Саудитска Арабия.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР