Министерството на външните работи (МВнР) на България излезе с позиция

...
Министерството на външните работи (МВнР) на България излезе с позиция
Коментари Харесай

МВнР с позиция срещу изявленията на новия македонски премиер Мицкоски

Министерството на външните работи (МВнР) на България излезе с позиция по отношение на излявленията на новоизбрания министър председател на Северна Македония Християн Мицкоски за преразглеждане на Преговорната рамка с България.
От Министерство на външните работи припомнят, че Европейският консенсус, реализиран през лятото на 2022 година сред 27-те страни членки на Европейски Съюз и самата Северна Македония, ясно обрисува стъпките за реализиране на автентичен прогрес в процеса на европейска интеграция на прилежащата страна.Също по този начин, правилото на единогласие в процеса на разширение на Европейски Съюз е открит в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предходни и сегашни разширявания.

" Повдигането на хрумвания за предоговаряне на към този момент поети интернационалните задължения би довело единствено до ново отдалечаване от старта на договарянията за участие в Европейски Съюз ", акцентират още от Министерство на външните работи и споделят, че поради сходни провокации Скопие към този момент се забавила с този развой.

В позицията се показва, че е недопустимо декларираното желание на новото държавно управление на Северна Македония да " отхвърли законното искане на част от личните си жители за гарантиране на права и свободи " наедно с всички останали общности в Северна Македония, включително посредством тяхното включването в конституцията на прилежащата страна.

" Също толкоз недопустимо е декларираното желание на Северна Македония да не се придържа към поетите от нея интернационалните задължения и подписани съглашения. Подобно отношение е несъвместимо с прогрес по европейския път. То оставя съществени терзания, че в политиката си по отношение на българите и България, актуалното държавно управление в Скопие рискува да се окаже в клопката на догмите на една отминала ера, отхвърлена от всички демократични общества ", излиза наяве още от позицията.

" Българската позиция е ясно написана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 година, подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските жители да поддържат Северна Македония в процеса на осъществяване на критериите за участие в Европейски Съюз, при изискване, че прилежащата страна се приобщи към най-високите стандарти в региона на правата на индивида и добросъвестно извършва поетите интернационалните задължения. Тази общонационална позиция няма да бъде изменена ", твърдят още от Министерство на външните работи.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР