Кръвното налягане е важен индикатор за здравето на сърдечно-съдовата система.

...
Кръвното налягане е важен индикатор за здравето на сърдечно-съдовата система.
Коментари Харесай

10 начина да поддържаме кръвното налягане в нормални граници

Кръвното налягане е значим знак за здравето на сърдечно-съдовата система. Поддържането на кръвното налягане в естествени граници е от значително значение за попречване на разнообразни болести, в това число сърдечни пристъпи и инсулти. В тази публикация ще разгледаме 10 ефикасни метода да поддържаме кръвното налягане в естествени граници.
1. Здравословно хранене
Здравословното хранене е основен фактор за поддържане на обикновено кръвно налягане. Консумирайте храни, богати на плодове, зеленчуци, пълнозърнести артикули и нискомаслени млечни артикули. Ограничете приема на наситени мазнини, захар и сол. Специално внимание обръщайте на калия, който оказва помощ за регулирането на кръвното налягане. Храните, богати на калий, включват банани, картофи, спанак и авокадо.
2. Намаляване на солта
Прекомерната консумация на сол е обвързвана с високо кръвно налягане. Ограничете приема на сол до най-много 5-6 грама дневно. Това може да бъде реализирано посредством отбягване на мощно осолени храни като чипс, консерви, салами и подготвени ястия. Използвайте подправки и билки, с цел да придадете усет на ястията си вместо сол.
3. Редовна физическа интензивност
Редовната физическа интензивност е ефикасен метод за поддържане на обикновено кръвно налягане. Стремете се да правите най-малко 150 минути умерена физическа интензивност на седмица, като вървене, плуване или каране на велосипед. Физическата интензивност укрепва сърцето и усъвършенства кръвообращението, което оказва помощ за намаление на кръвното налягане.
4. Поддържане на здравословно тегло
Излишните килограми могат да покачат кръвното налягане. Поддържането на здравословно тегло е от значително значение за управлението на кръвното налягане. Ако имате непотребни килограми, стремете се да отслабнете последователно посредством композиция от здравословно хранене и постоянна физическа интензивност.
5. Ограничаване на алкохола
Консумацията на алкохол в огромни количества може да увеличи кръвното налягане. Ограничете приема на алкохол до една напитка дневно за дами и две питиета дневно за мъже. Това ще помогне за поддържане на кръвното налягане в естествени граници и ще усъвършенства общото здравословно положение.
6. Отказване от тютюнопушенето
Тютюнопушенето е сериозен рисков фактор за високо кръвно налягане и сърдечно-съдови болести. Никотинът свива кръвоносните съдове и форсира сърдечния темп, което води до повишение на кръвното налягане. Отказът от тютюнопушенето може да докара до доста усъвършенстване на кръвното налягане и цялостното здраве.
7. Управление на напрежението
Стресът може да има забележителен резултат върху кръвното налягане. Разработете тактики за ръководство на напрежението, като медитация, йога, дихателни извършения и занимания. Редовните паузи за релаксация и време за себе си също са значими за поддържане на психическото и физическото здраве.
8. Ограничаване на кофеина
Кофеинът може краткотрайно да увеличи кръвното налягане, изключително при хора, които са чувствителни към него. Ако забележите, че кофеинът въздейства на кръвното ви налягане, ограничете потреблението на кафе, чай и други кофеинови питиета.
9. Редовно премерване на кръвното налягане
Редовното премерване на кръвното налягане с качествен апарат за кръвно налягане е значимо за ранното разкриване на проблеми и предприемане на нужните ограничения. Измервайте кръвното си налягане най-малко един път на месец или по-често, в случай че имате предразположеност към високо кръвно налягане. Консултирайте се с вашия доктор за верния метод на премерване и интерпретация на резултатите.
10. Приемане на предписаните медикаменти
Ако вашият доктор ви е предписал медикаменти за надзор на кръвното налягане, следвайте напътствията му прецизно. Никога не спирайте или променяйте дозата на медикаментите без консултация с доктор. Лекарствата могат да бъдат жизненоважни за поддържането на обикновено кръвно налягане и предотвратяването на затруднения.
Поддържането на кръвното налягане в естествени граници е от значително значение за положителното здраве и дългоденствие. Чрез здравословно хранене, постоянна физическа интензивност, ръководство на напрежението и други ефикасни тактики, можете да контролирате кръвното си налягане и да намалите риска от сърдечно-съдови болести. Следвайте тези 10 съвета и направете нужните промени в метода си на живот, с цел да поддържате здравословно кръвно налягане и да подобрите качеството на живота си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР