Президентът на Сърбия Александър Вучич изтъкна на срещата с еврокомисаря

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич изтъкна на срещата с еврокомисаря
Коментари Харесай

Вучич: Сърбите в Косово страдат от непоносим натиск, необходимо е да се гарантира тяхната безопасност

Президентът на Сърбия Александър Вучич посочи на срещата с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, че сърбите в Косово са подложени на нетърпим напън, че е належащо да се подсигурява сигурността на сръбското население и да се изпълнят всички отговорностите от постигнатите досега съглашения без в допълнение закъснение, оповестява.

Вучич съобщи посредством профила си в Instagram, че е имал добър диалог с Йохансон за Европейския съюз, проблемите на незаконната миграция, хармонизирането на визовия режим, продължаването на разговора сред Белград и Прищина, както и други значими въпроси.

Той уточни, че Сърбия е ангажирана със съдействието в региона на външната политика и политиката на сигурност с Европейски Съюз до степента, в която няма да застрашим нашите жизненоважни национални, политически и стопански ползи.

„ Благодарих на еврокомисаря за това, че Сърбия беше разпозната от Европейски Съюз като благонадежден сътрудник по въпроса с миграцията, а дейностите на страната ни по време на дългогодишната мигрантска рецесия бяха оценени като извънредно виновни, хуманни и солидарни. „ Сърбия продължава деликатно да следи миграционните трендове и отговорно подхваща ограничения в този смисъл, което се удостоверява от подписаното през днешния ден Споразумение по отношение на оперативните действия, осъществявани от Европейската организация за гранична и брегова защита Frontex в Република Сърбия “, сподели Вучич.

По време на срещата Вучич сподели, че Сърбия е изцяло ангажирана с разговора с Прищина, само че е належащо на първо място да се подсигурява сигурността на сръбското население и да се изпълнят всички отговорности от постигнатите до момента съглашения без повече закъснение.

„ Посочих, че сме в извънредно сложна обстановка във връзка с Косово и Метохия и че сърбите от Косово и Метохия страдат от нетърпим напън и други форми на насила, породени от едностранните ходове на Прищина “, сподели Вучич.

Президентът на Сърбия приветства приемането на Регламента за основаване на принадлежности за промяна и напредък за Западните Балкани, който даде средства за цялостни промени в района, което сподели решимостта на Европейски Съюз да задълбочи и ускори европейската интеграция на Западните Балкани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР