Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния

...
Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния
Коментари Харесай

Световен ден без тютюнопушене – 31 май 2024 г.

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Мотото на тематичния ден за 2024 година е „ Защитата на младежите от намесата на тютюневата промишленост ".

По данни на СЗО във всички страни младежите употребяват в по-висок % електронни цигари по отношение на възрастните. В международен мащаб към 37 милиона младежи на възраст 13 - 15 години използват тютюн.

В България по данни на НЦОЗА от национално представително изследване, извършено през 2020 година над 40% от учениците (във възрастта от 10 - 19 години) са запалили първата си цигара на 14 - 15 години. Всеки шести е сегашен пушач без значима разлика от пола. Интензивно, над 6 цигари на ден, пушат над половината от учениците пушачи, с лек превес на момчетата. Признаци на тежка взаимозависимост (запалване на цигара незабавно след пробуждане от сън) демонстрират 20% от момчетата и 26,7% от девойките от групата на пушачите, най-вече във възрастта 15 - 19 години.

Почти всяко пето дете е сегашен пушач (пушили един и повече дни през последния месец), като относителният дял на девойките е по-висок от този на момчетата (17,3% против 16,4%). Разпределението по възрастови групи демонстрира, че тютюнопушенето е доста по-разпространено измежду 15 - 19-годишните (31,4%), в сравнение с измежду тези на 10 - 14 години (4%). Сред пушачите и в двете възрастови групи доминират девойките, въпреки и нищожно.

Тютюнът предизвиква 25% от всички типове рак и убива над 8 милиона души всяка година, само че на пазара се оферират артикули, които са нездравословни, само че се популяризират като „ нови " и „ по-безопасни ", ориентирани главно към младежите.

Повече информация може да намерите на интернет страницата на СЗО на посочения линк: https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2024.

Министерство на здравеопазването посредством Регионална здравна ревизия - Стара Загора си слага за цел да се насочат напъните към осъществяване на ефикасни превантивни действия във връзка с превъзмогване на тютюневата взаимозависимост и дава спомагателни здравно-образователни материали и филми дружно с другите интервенционни действия.

В Регионална здравна ревизия - Стара Загора от 2005 година работи Консултативен кабинет за отвод от тютюнопушене. Консултациите и измерването на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта посредством издишан въздух на дейни и пасивни пушачи са безвъзмездни.

Консултативният кабинет за отвод от тютюнопушене гостува през май 2024 година в община Чирпан, детски градини и учебни заведения от региона и активността му е ориентирана към общински чиновници, педагогичен колективи и възпитаници от горна учебна степен.

На станалия обичаен Спортен празник на град Раднево на 15 май Консултативният кабинет за отвод от тютюнопушене имаше своето място. Предоставени бяха препоръки за отвод и премерване равнището на въглероден монооксид.

Проведени бяха образования и демонстрации с пушещата кукла Сю в редица учебни заведения в града и региона.

На 28 май на централния площад на град Чирпан ще се организира самодейност на РЗИ - Стара Загора и Община Чирпан. Предвидени са демонстрации с пушещата кукла Сю за възпитаници, изнесен кабинет за отвод от тютюнопушене и премерване на възрастното население с импедансен кантар. Ще бъдат предоставени препоръки и рекомендации по какъв начин да се резервира телесното тегло в процеса на прекъсване на цигарите.

На 31 май от 10:30 в парк „ Александър Стамболийски " ще се организира обичайна самодейност „ Ваканция здравей! Да играем безвредно! ", проведена от ОДМВР - Стара Загора, МКБППМН - Стара Загора, ЦПЛР - МОС, РДПБЗН - Стара Загора, РУО - Стара Загора, БМЧК - Стара Загора. РЗИ - Стара Загора ще взе участие с изнесен кабинет за отвод от тютюнопушене, демонстрации с пушещата кукла Сю и алкоочила.

На същия ден от 12:00 часа пред Община Стара Загора ще бъде ситуиран Консултативният кабинет за отвод от тютюнопушене.

На 3 юни образования за вредата от приложимост на тютюневи произведения ще бъдат осъществени в Девето ОУ „ В. Ханчев "

На 4 юни от 12:30 часа в ГПЧЕ „ Ромен Ролан " в Стара Загора ще се организира образование по отношение на вредата от приложимост на новите електронагреваеми тютюневи произведения.

На 6 юни от 10:30 часа в ОУ „ Васил Левски " в с. Бузовград дружно с районно управление (на МВР) Казанлък ще се организира проява на кукла Сю.

На 11 юни от 10:00 часа в ПГСС в град Мъглиж дружно с районно управление (на МВР) Казанлък ще се организира проява на кукла Сю и алкоочила.

На 20 юни от 13:00 часа в СУ „ Христо Ботев " в град Павел баня дружно с районно управление (на МВР) Казанлък ще се организира проява на кукла Сю и алкоочила.

В взаимните начинания на РЗИ - Стара Загара с МКБППМН - Стара Загора, ПИЦ по зависимости и Къща музей „ Гео Милев " в Стара Загора по време на лятната работа факторът тютюнопушене също има своето място.
Регионална Здравна ревизия - Стара Загора припомня, че всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да се откаже от тютюнопушенето през цялата година в Консултативния кабинет за отвод от тютюнопушене. Работното време е от 8:30 до 17:00 часа от понеделник до петък. Повече информация може да получите на телефон 0882 442 999 и на Националната телефонна линия за отвод от тютюнопушенето 0700 10 323.

Очакваме оферти за взаимни прояви през цялата година с тенденция към поставеното от СЗО мото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР