Изследването е предназначено за хора, които нямат оплаквания, но са

...
Изследването е предназначено за хора, които нямат оплаквания, но са
Коментари Харесай

„Сърце и Мозък“ Бургас стартира програма за ранно диагностициране на рака на белия дроб

Изследването е предопределено за хора, които нямат недоволства, само че са с висок риск за развиване на карцином на белите дробове

Ракът на белия дроб е обществено значимо заболяване и e една от водещите аргументи за гибел от злокачествени болести в международен мащаб –  заради късното му диагностициране и проявата на първите му признаци постоянно в напреднал етап.

В осъществяване на дълготрайните стратегии на Българския Кардиологичен Институт за възстановяване на достъпа до профилирана здравна помощ и предварителна защита на соцалнозначимите болести, лекарите от " Сърце и Мозък "  Бургас започват стратегия за ранно диагностициране на рака на белия дроб. Програмата включва нагледно проучване (скенер на бял дроб)  и консултация със експерт от отделението по гръдна хирургия.

За кого: Мъже и дами без остри недоволства в рисковата група - пушачи и някогашни пушачи на възраст сред 55 до 75 г.; фамилна обремененост; професионална рискова експозиция на канцерогенни субстанции.  
Какво: проучване на белите доробове посредством нискодозов скенер – най-дорият способ за определяне на болестта.
Кога: Образното проучване ще се организира от понеделник до сряда от 08:00 ч. до 19:00 ч.  през месеците юли и август, последвано от консултация с гръден хирург – всеки четвъртък. 
Как : програмата се финансира отчасти  от грант на Българския Кардиологичен Инсиститут, което разрешава понижение на цената на проучването и консултацията до 90 лева
Къде: ,Сърце и Мозък’, гр. Бургас
Защо: Ракът на белия дроб е водеща причина за гибел от онкологични болести, само че ранното му разкриване усъвършенства преживяемостта доста. Ако сте в риск – този неусетен, безвреден и бърз скрининг може да избави живота Ви.

Образното проучване – скенер или компютърна томография на белия дроб ще се организира по нискодозов протокол за надзор на облъчването в клиниката по образна диагностика. След като експертите приготвят разчитането на проучването, в случай че е належащо пациентите ще бъдат поканени на обзор при лекарите от отделението по гръдна хирургия - всеки четвъртък от 12.00 до 14.00 ч.

Целта на лятната профилактична стратегия е да даде опция за ранно разкриване на рак на белия дроб, както и други белодробни болести и направи допустимо по-ранното диагностициране и лекуване, което потвърдено усъвършенства резултатите, удължава преживяемостта и качеството на живот на пациентите.

Изследването е предопределено за хора, които нямат недоволства, само че са с висок риск за развиване на карцином на белите дробове. Те следва да дават отговор на избрани условия: възраст сред 55 година и 75 година, да бъдат клинично здрави все още на изследването; дейни пушачи или отказали цигарите преди по-малко от 15 години. В рискувата грепа попадат и хората с предишен карцином на белия дроб, които са в ремисия най-малко от 4 години, или такива с родственици от първа родствена линия с потвърден белодробен карцином, хора с професионална експозиция в химическата или нефтопреработвателната промишленост, както и такива с експозиция на радон и дизелови изпарения; пациенти с открит ХОББ или белодробна фиброза. При предпочитание с пациентите може да се организира консултация за надзор на тютюнопушенето.

Ракът е съществено заболяване, само че не значи смъртна присъда. Около 40% от случаите в Европейски Съюз могат да бъдат предотвратени, а в Европа има към 12 млн. души, които са се възстановили от рак.

За повече информация: ,Сърце и Мозък’, Бургас; тел.: +359-56-703-003; адрес:  ул. Здраве 1

Бъдете виновни към здравето си – вашето и това на вашите близки!

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР