Българското общество не познава спецификата на лекарската професия, не е

...
Българското общество не познава спецификата на лекарската професия, не е
Коментари Харесай

Социолози: 73% от българите смятат, че лекарите трябва винаги да са на разположение

Българското общество не познава спецификата на лекарската специалност, не е наясно с методите, по които би трябвало да се реализира връзката „ лекар-пациент “, с цел да бъде този контакт задоволителен за двете страни, не осъзнава високата отговорност в работата и напъните, които поставят лекарите по време на следването си и по-късно поради непрекъснатата нужда да бъдат в крайник с новостите в специалността си.

Това е един от изводите, към които се сплотиха участниците в полемиката по време на форума „ Насилието над лекари – аргументи и вероятни решения “, проведен от БЛС.

Социологът от организация „ Тренд “ Димитър Ганев показа данни от национално представително изследване за настройките на обществото по отношение на лекарската специалност.

Според този разбор 83% от участниците са по-скоро или изцяло съгласни с изказванието, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения, 73% считат до някаква степен, че лекарите са длъжни постоянно да са разполагаем и да реагират неотложно, а 72% - че са длъжни да дават незабавни решения на комплицирани проблеми. Над половината от участниците споделят, че лекарите би трябвало да жертват персоналното си време за грижата на пациентите, а 51% чакат лекарите да знаят всичко по всеки въпрос.

Едва 4% от интервюираните считат, че лекарите у нас не са изложени на риск от експанзия, сочат още резултатите от проучването.

Близо една пета са на мнение, че агресивното държание на пациентите по отношение на лекарите може да докара до по-бърз обзор, като най-убедени в това са хората със приблизително и главно обучение.

Според 65% от интервюираните аргументите за експанзия против лекарите се дължат на незадоволеност от лекуването, а съгласно 60% повода е дългото очакване за банкет при доктор. Над половината интервюирани показват като причина за експанзия скъпото възнаграждение на здравните услуги, 50% - приложимост на алкохол или опиати, 48% - прочувствен стрес и други Почти половината – 47%, са на мнение, че повода за експанзия е неуважително отношение от страна на лекаря.

Има доста неправилни настройки, образувани в обществото за нашето опазване на здравето, счита още социологът. По думите му, една от тях е резултат от доста бързия и елементарен достъп до посещаване при персоналния доктор или при експерт, което не се прави оценка от хората, тъй като те не познават обстановката в други страни, където за обзор се чака с месеци.

За положителната осведоменост на обществото несъмнено огромна роля и отговорност имат и медиите, споделиха участници в полемиката.

Мнението, че общественият облик на лекарите в медиите пречи за построяването на почитание към специалността, се споделя от 64% от участниците в изследването на „ Тренд “, стана ясно още по време на форума.

Всички, които демонстрират експанзия към медици, да поставят общественополезен труд в незабавните отделения на лечебните заведения, предложи шефът на УМБАЛСМ „ Н. И.  Пирогов “ доктор Валентин Димитров и добави, че същата мярка би могла да се ползва и по отношение на шофиращите след приложимост на алкохол или опиати.

Д-р Десислава Кателиева, ръководител на Националната асоциация на работещите в незабавната помощ, прикани да има проведени образования от професионални психолози за работещите в незабавните структури, на които да бъдат показани методите за справяне с нападателни пациенти и техните близки. Подобно предложение насочи и началникът на Спешно приемно поделение в МБАЛ – Шумен доктор Петко Загорчев, експерт по анестезиология и интензивно лекуване и по клинична токсикология, някогашен ръководител на Етичната комисия на БЛС.  

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров увери, че съсловната организация и отсега нататък ще поставя старания да слага във фокуса на публичното внимание тематиката за насилието против лекари и ще търси отговор на въпроса по какъв начин могат да бъдат преодолени отрицателните трендове и българският доктор да получи дължимото почитание от пациентите и обществото.

Проучването на „ Тренд “ измежду лекарите можете да видите, а това измежду пациентите –.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР