Иван Димов Реките към казанлъшкия язовир Копринка пресъхнаха. В момента водата

...
Иван Димов
Реките към казанлъшкия язовир Копринка пресъхнаха. В момента водата
Коментари Харесай

Язовир Копринка пресъхна

 Иван Димов Реките към казанлъшкия язовир " Копринка " пресъхнаха. В момента водата в язовира е единствено 12%, защото в района не е валял дъжд съвсем три месеца. Съоръжението дава питейна вода на три области, съобщи Нова ТВ.

Според последната информация на Министерството на околната среда и водите в язовир " Копринка “ има – 17,269 млн. м3 вода, което е 12,14% от общия му размер. Водата в язовира е спаднала фрапантно, което несъмнено е притеснително. Хората не помнят да е имало скоро засушаване като през тази година. Притоците към язовир " Копринка " са пресъхнали. От реките са останали единствено сухи речни корита. От язовира се източват 0,4 км3 в секунда, а притокът е 0.

" Това не е притеснително, трагично е. Ежедневно равнището пада. Не знам каква е тази политика и за какво по този начин се получава. Островът стана на полуостров. Притеснявам се за рибата, очевидно кислородът не й стига и ще стартира да мре ", разяснява Кольо Радуков инструктор на вололази.

Язовир " Копринка " не се употребява за питейни потребности, само че неговите води въздействат директно на водоснабдяването на три области - Стара Загора, Ямбол и Сливен. Причината е, че помпените станции на тези градове са ситуирани по поречието на река Тунджа, където сега влиза доста малко вода. От ВиК в Стара Загора упорстват да се пуска повече вода към Тунджа, с цел да се овлажнява коритото на реката и равнищата на станциите да не падат фрапантно.

" Причината да паднат равнищата в бункер-помпените станции, по този начин наречените кладенци е, през последните години има съществено засушаване ", съобщи Пеньо Пейков - основен инженер във ВиК Стара Загора.

До постигане мъртвият размер на язовира в Казанлък има едвам 17 милиона км3 вода. Засега проблеми с питейната вода в района няма, само че при продължаващо засушаване, не е изключено въвеждане на воден режим следващата година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР