Целта на срещата за глобален мир в Швейцария беше Украйна

...
Целта на срещата за глобален мир в Швейцария беше Украйна
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Отстъпването на територии от страна на Украйна е нещо, което трудно може да се иска от тази държава

Целта на срещата за световен мир в Швейцария беше Украйна да получи по-силна интернационална поддръжка, с цел да може в бъдещи договаряния с Русия да има зад тила си повече страни, които застават зад нея и нейните позиции. Затова срещата съгласно мен беше триумф. Това сподели Ивайло Калфин – някогашен външен министър, някогашен вицепремиер и обществен министър, изпълнителен шеф на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд, в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ .

Той означи, че повече от 80 страни са подкрепили заключителното официално съобщение, инициирано от страна на домакините. " То съдържа текстове, които са извънредно значими и доста градивни. Отчита се, че експанзията и войната е стартирана от Русия. Отправя се апел за опазване на сигурността на нуклеарните централи и на опциите за търговски връзки, в това число и за доставките на зърно. На трето място е подложен въпросът за военнопленниците и размяната им “, уточни Калфин.

Сред страните, които не са поискали да се ангажират с това официално съобщение, са Китай, Индия, Индонезия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства. " Основният им мотив е, че Русия би трябвало да взе участие в тази конференция “, разясни Калфин.

Той означи, че преди конференцията в Швейцария съветският президент Владимир Путин насочи на процедура недопустимо предложение Украйна да отстъпи още територии и да се откаже от участието си в НАТО. " Русия се усеща в по-силна позиция и се пробва посредством закани да промени салдото “, разяснява някогашният външен министър.

Ивайло Калфин разяснява и апела на Китай за образуване на мирна конференция. Според него китайското предложение е много близо до съветската позиция и не е неутрално. " Китайското предложение не е ново. Въпросът е, че фактически би трябвало да има задоволително политически интерес за започване на договарянията. Според мен той не се вписва в това някой да завоюва войната, а другият да бъде надвит, а и двете страни да схванат, че обстановката е в невъзможност и да създадат някакви отстъпки. Отстъпването на територии от страна на Украйна е нещо, което мъчно може да се желае от тази страна “, разяснява той.

Според него двете воюващи страни към момента не са подготвени да седнат на масата на договарянията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР