Граничеща с чудо операция извършиха лекари от Клиниката по съдова

...
Граничеща с чудо операция извършиха лекари от Клиниката по съдова
Коментари Харесай

Спасиха срязаната с ъглошлайф ръка на мъж с уникална операция в Пловдив

Граничеща с знамение интервенция направиха лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ " Свети Георги " -Пловдив, спасявайки надълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент от Кърджали, оповестиха от лечебното заведение.

Началникът на лечебното звено доктор Богомила Чешмеджиева уточни, че крайникът на потърпевшия при случая 56-годишен мъж от Кърджали е възобновен изцяло с всички двигателни и сетивни функционалности .

Пациентът бил докаран по неотложност в края на ноември. В болничното заведение в Кърджали медиците зашили разрязаните артерии, с цел да не кървят. Те го пренасочили към сътрудниците си в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ " Свети Георги ".

" Информираха ни, че има отрязване на лакътната артерия, която е една от 3-те съществени. Оказа се при прегледа, че ъглошлайфът е прекъснал и другата огромна артерия - лъчевата. Срязани бяха сухожилията и флексорните мускули. Учуди ни, че са оживели главните нерви и третата артерия, която е доста тънка и не може сама да поеме кръвоснабдяването без останалите две ", изясни доктор Ангел Петков, който поел случая.

Скоростно хирургът подготвил пациента за интервенция с обща анестезия.

" Когато крак има нарушено артериално хранене заради ненадейно настъпил стоп поради контузия или друга причина, времето за реакция преди настъпването на необратими органни промени, водещи до загуба на крайника е от решаващо значение. То е към 3-4 часа. Разполагахме най-много с 1 час, тъй като другите бяха минали в пътуването от Кърджали ", изясни доктор Петков.

При интервенцията той п ремахнал образувалите се тромби в края на разрязаните две съществени артерии. След зашиването им кръвоснабдяването на ръката се възстановило изцяло.

" Приключихме за 40 минути. Още на масата ръката порозовя и се стопли ", описа доктор Петков.

След упойката пациентът възкликнал, че излиза като от " неприятен сън ". Можел да движи ръката си, усещал я жива и на мястото си. 5 дни по-късно е изписан с назначена рехабилитация.

" Разполагахме с 1 час , превозването на пациента от Кърджали бе стопило времето ни за реакция ", обясниха лекари от пловдивската Клиника по съдова хирургия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР