Франция отменя извънредното положение в отвъдморската си територия Нова Каледония,

...
Франция отменя извънредното положение в отвъдморската си територия Нова Каледония,
Коментари Харесай

Франция отменя извънредното положение в Нова Каледония

Франция анулира изключителното състояние в отвъдморската си територия Нова Каледония, заяви през днешния ден канцеларията на президента Еманюел Макрон, представена от ДПА.

Мярката, въведена на 15 май поради размириците в южната тихоокеанска отвъдморска територия, няма да се удължава и ще завърши в 5:00 часа на следващия ден сутринта локално време (днес в 21:00 часа българско време), оповестяват локалните медии, базирайки се на Елисейския замък.

Френските медии оповестяват, че държавното управление се надява решението да помогне за разговора. Същевременно то е на мнение, че авансово изискване за договаряния е повдигането на пътните блокади от страна на протестиращите.

Париж заяви, че ще разположи 480 спомагателни полицейски чиновници, като по този метод числеността на френските сили за сигурност в Нова Каледония ще доближи до към 3500 души.

Въпреки че обстановката значително се е успокоила, летището на столицата Нумеа ще остане затворено за всички пътнически полети най-малко до 2 юни.

Миналата седмица Макрон дойде на островите, с цел да разиска решенията на казуса с локалните политически сили и да успокои ситуацията.

Протестите с искане за самостоятелност, при които починаха седем души и стотици бяха арестувани, бяха провокирани от конституционни промени, планувани от Париж. Те биха дали на хиляди родени във Франция поданици на архипелага право на глас, което ще им даде повече политическо въздействие в Нова Каледония. Коренното население на Нова Каледония – канаките – от дълго време желаят своя страна и се опасяват, че промените в главния закон ще ги слагат в неприятно състояние.

На три референдума през 2018, 2020 и 2021 година жителите на някогашната френска колония гласоподаваха за оставане част от Франция. Въпреки това след последното гласоподаване, бойкотирано от сепаратистите, диалозите за нов статут са в застой, написа Българска телеграфна агенция.

Нова Каледония исторически е значима за Франция във военно и геополитическо отношение, както и заради огромните си залежи на никел.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР