Като страни-членки на НАТО и Европейския съюз България и Белгия

...
Като страни-членки на НАТО и Европейския съюз България и Белгия
Коментари Харесай

Началникът на отбраната на Белгия е на двудневно посещение у нас

Като страни-членки на НАТО и Европейския съюз България и Белгия споделят едни и същи полезности. Трябва да запазим и задълбочим нашето съдействие за гарантиране на независимостта и териториалната целокупност на страните от евроатлантическата общественост в подтекста на усложнената среда на сигурност. Това сподели министърът на защитата през днешния ден, 17 юни, на церемонията по награждаването на началника на защитата на Кралство Белгия адмирал Мишел Хофман с почетен знак на Министерството на защитата „ Свети Георги “ – първа степен.

Отличието се връчва за изключителния принос на адмирал Мишел Хофман към двустранното и съюзно съдействие с Република България в региона на защитата.

На церемонията, която се организира в Министерството на защитата, участваха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на защитата и представители на военното управление на Българската войска.

„ В последните години военното съдействие сред нашите две страни получи ново развиване. От една страна това се дължи на нашия мощен ангажимент да работим дружно по общите цели в отбранителната политика на съюзите, към които принадлежим. От друга, засиленото взаимоотношение е в полза на двустранното военно-техническо съдействие, обичайното ни партньорство в региона на морската сигурност и военноморското съдействие, военното образование и обучение, както и на развиването на оперативните качества на Въоръжените ни сили “, уточни адмирал Ефтимов в приветствието си. Той напомни дейното присъединяване на адмирал Мишел Хофман в подпомагането на един от най-важните планове за рационализация на българските Военноморски сили - придобиването на минни ловци и фрегати „ втора употреба “. „ Надявам се, че тези благоприятни условия не са изчерпани изключително във връзка с противоминните кораби “, съобщи адмирал Ефтимов.

Адмирал Мишел Хофман благодари за оказаната му чест и акцентира, че връченото отличие е самопризнание освен за неговия принос, а и за напъните на всички, съдействали за развиването на двустранните връзки сред Въоръжените сили на България и Белгия. Той е на двудневно публично посещаване в нашата страна по покана на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов. На срещата, извършена по-рано през днешния ден, бяха разисквани сигурността в Черно море, ограниченията на страните-членки на НАТО от района – България, Румъния и Турция, за противопоставяне на минната заплаха за свободата на корабоплаването, както и задълбочаването на военното съдействие сред двете страни, оповестяват от пресцентъра на Министерството на защитата.

„ В актуалната комплицирана геополитическа конюнктура и влошена среда за сигурност съдействието сред съдружниците в Алианса в региона на защитата и сигурността става все по-належащо за ефикасното справяне с нововъзникващите провокации “, уточни адмирал Ефтимов по време на диалозите. Той акцентира основното значение на партньорството във военната област с Кралство Белгия, което продължава към този момент повече от 2 десетилетия. „ Това партньорство е основно за процеса на промяна на въоръжените ни сили и по-конкретно за развиването на модерни военноморски качества. Благодарение на военното управление на Кралство Белгия, България развива своите военни качества в морския домейн и се утвърждава като благонадежден съдружник в Черноморския район “, акцентира адмирал Ефтимов.

В рамките на визитата си в България адмирал Мишел Хофман ще посети пункт за базиране – Варна. Предвижда се той да гостува на екипажа на фрегатата „ Горди “, която е командвал преди придобиването й от българските Военноморски сили с белгийско име „ Westdiep “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР