Емисиите на въглероден диоксид са само част от причините за

...
Емисиите на въглероден диоксид са само част от причините за
Коментари Харесай

Как ЕС допринася за по-малко емисии на парникови газове

Емисиите на въглероден диоксид са единствено част от аргументите за промените в климата.

Газове като метан, флуорсъдържащи газове и субстанции, застрашаващи озоновия пласт, също способстват за стоплянето на планетата. Те участват в атмосферата в по-малки количества, само че могат да имат забележителен резултат. Затова Европейският съюз поставя старания за ограничение на излъчванията освен на CO2, само че и на други парникови газове, оповестяват от Европейския парламент.

Парламентарната комисия по околна среда приканва за значително понижение на излъчванията на флуорсъдържащите парникови газове и на веществата, които унищожават озона.

Депутатите поддържат оферти на Европейската комисия за поощряване на потреблението на други възможности и за попречване на изпускането на газовете в атмосферата при произвеждане или приложимост.

Предстои Народното събрание да гласоподава позициите си по ограниченията за понижаване на излъчванията на флуорсъдържащи газове и субстанции, унищожаващи озона, в края на март 2023 година, след което ще стартира договаряния с държавните управления на страните в Европейски Съюз.

Какво съставляват флуорсъдържащите газове

Флуорсъдържащите газове са синтезирани от хората и се употребяват в постоянно срещани уреди като хладилници, климатични системи, топлинни помпи, спрейове и пяни. Те дават отговор за към 2,5% от резултата от парниковите газове в Европейски Съюз.

Макар че са в дребни количества в атмосферата, те задържат доста слънчева светлина. Европейски Съюз би трябвало да понижи техните излъчвания, с цел да може да реализира задачата си за чисти нулеви излъчвания към 2050 година

Флуорсъдържащите газове не повреждат озона и по тази причина се употребяват като сурогат на други, още по-опасни субстанции.

Какво е направил Европейски Съюз досега

Флуорсъдържащите газове са включени в Споразумението от Париж, което координира напъните на страните по света за понижаване на излъчванията на разнообразни типове парникови газове, включително въглероден диоксид, метан и диазотен оксид. Те са контролирани и в интернационалните съглашения за веществата, увреждащи озоновия пласт.

Европейски Съюз е приел правилник за флуорсъдържащите газове и инструкция по отношение на климатичните системи в транспортни средства.

Всяка година Европейската организация за околната среда приготвя отчет за производството, вноса, износа и премахването на флуорсъдържащи газове в Европейски Съюз.

Какво желае Екологичен потенциал

За да бъдат понижени още излъчванията на флуорсъдържащи газове в Европейски Съюз, депутатите желаят:

- да бъдат засилени препоръчаните от Комисията разпореждания за ограничение на продажбата на артикули, съдържащи тези газове;

- до 2050 година да бъдат изведени от приложимост хидрофлуоровъглеродите, които се употребяват доста в климатичните системи и хладилиниците;

- да се засилят инспекциите, с цел да се предотвратят противозаконната търговия и неспазването на разпоредбите.

Комисията пресмята, че предложенията за промени в регламента за флуорсъдържащите газове ще понижат излъчванията с еквивалента на 310 млн. тона въглероден диоксид до 2050 година, което се равнява на общите излъчвания на парникови газове на Испания за 2019 година

Какво съставляват газовете, застрашаващи озона

Това също са синтезирани от хората субстанции, които се употребяват в сходни уреди като флуорсъдържащите газове. Когато тези субстанции доближат горните пластове на атмосферата, те могат да увредят озоновия пласт, защитаващ Земята от рискови слънчеви лъчения.

Какво е направил Европейски Съюз досега

Поради отражението си върху околната среда веществата, застрашаващи озона, се извеждат от приложимост според международно съглашение от 1989 година, известно като Протокола от Монреал. Мерките произтичат и от Споразумението от Париж и са свързани с задачите на Европейски Съюз по отношение на климата.

Какво желае Екологичен потенциал

Депутатите поддържат предлагането на Комисията за промени в законодателството, в това число възбрана на производството, потреблението и търговията с сходни субстанции (освен в ясно дефинирани случаи).

Те желаят също по този начин усилване на наблюдението и инспекциите и по-строги санкции за противозаконни действия.

Според Комисията препоръчаните промени в законодателството ще доведат до понижаване на излъчванията с еквивалента на 180 млн. тона CO2 до 2050 година – колкото са били общите излъчвания на парникови газове на Нидерландия през 2019 година

Какво съставлява метанът

Метанът може да се появи по натурален път в атмосферата, само че се генерира също по този начин в следствие от човешката активност – в области като селското стопанство, индустрията и при изгарянето на изкопаеми горива. Метанът е отговарял за към 12% от общия резултат от парниковите газове в Европейски Съюз през 2021 година

Какво прави Европейски Съюз

Парламентът прикани през октомври 2021 година за налагане на обвързващи национални цели за понижаване на излъчванията на метан в разнообразни браншове.

През 2023 година депутатите ще гласоподават позицията си по законодателство за понижаване на излъчванията в енергийния бранш.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР