Няма официална информация за събитието в АЕЦ Козлодуй“, хора от

...
Няма официална информация за събитието в АЕЦ Козлодуй“, хора от
Коментари Харесай

Нещо се е случило в АЕЦ „Козлодуй, но няма изявление

„ Няма публична информация за събитието в АЕЦ „ Козлодуй “, хора от централата ми звъннаха и ми споделиха някои неща, свързах се с способени хора, самичък навързах нещата и за мен е тревожна обстановката ".

Това заяви атомният физик проф. Георги Касчиев в предаването " Лице в лице " по БТВ. Той изясни, че заплаха за околната измежду и популацията няма, само че той самият е угрижен.

„ Изглежда се е случило следното. Шести блок е в ремонт, с цел да се ревизира трети парогенератор, който има дефектни тръбички и да се открият и да се затапят, в случай че има такива. За задачата се прави софтуерна интервенция, която се е изпълнявала доста пъти и при която парогенераторът към този момент откакто е отворен би трябвало да се снижи равнището на топлоносителите в първи силует. Той съставлява една система от скачени съдове и в случай че би трябвало да снижите равнището в контура, би трябвало да падне равнището в най-високия съд. За да стане това в него се подава газ, не въздух, азот.

И в този момент би трябвало да се откри точния баланс сред водата, която източвате от първи силует и азотът, който подавате в най-високия съд. Така че изпускания размер да се компенсира. Тук е позволена някаква доста груба неточност, при която, не знам тъкмо какво е станало, само че потегля топлоносител да изтича с много огромна скорост и дебит първо през няколко разхерметизирани фланци на горния похлупак на реактора и през отворения трети парогенератор “, изясни атомният физик.

Той уточни, че евентуално става дума за изтекли 3000 кофи с радиоаkтивна вода и че при почистването ще е комплицирано за хората, които го вършат.

„ Всичко се е случило в границите на херметичния размер. Ако е имало хора към отворения парогенератор, е можело да бъдат окъпани с радиоактивна вода. Тези, които я почистват, ще вземат в допълнение доза натоварване “, изясни Касчиев.

Той добави, че никой не отхвърля случилото се, само че и няма изказване.

Касчиев разяснява и новото американско нуклеарно гориво.

„ Министърът на енергетиката разгласи, че е доближат цялостния потенциал на блока, което не е правилно и до момента блокът работи на намалена мощ. Предполагам, че по този начин от благоразумна политика - да не се бърза с натоварването на цялостна мощна изключително до момента в който не се пусне блокът, който е в ремонт. Но въпреки всичко ще забележим дали ще може да излезе на 100%. Трябва след това да се види дали няма да има разхерметизация на касетите, тъй като натиска на обособените касети е друг. Дали индикаторите ще падат до дъно в крана сметка най-после която се отвори реакторът идната година, би трябвало да се види дали няма да има изкривени касети или деформирани “, сподели той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР