Правителствата на Европейския съюз се съгласиха да използват 1,4 милиарда

...
Правителствата на Европейския съюз се съгласиха да използват 1,4 милиарда
Коментари Харесай

ЕС подкрепи план за използване на замразените руски активи въпреки Унгария

Правителствата на Европейския съюз се съгласиха да употребяват 1,4 милиарда евро (1,50 милиарда долара) облаги от съветски замразени активи за оръжия и друга помощ за Украйна, предава " Ройтерс ".

Правителствата на Европейски Съюз към този момент бяха решили през май да употребяват облагите от активите, замразени в Европейски Съюз, с цел да оказват помощ на Украйна, като 90% от средствата са предопределени за военна помощ. Но Унгария задържа утвърждението на нужните правни ограничения , споделят дипломати.

Унгария поддържа по-топли връзки с Москва от всяка друга страна от Европейски Съюз. Тя не дава оръжие на Украйна и унгарският министър председател Виктор Орбан намерено подлага на критика други членове на Европейски Съюз и НАТО, като сподели, че подклаждат войната.

На среща на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург в понеделник основният посланик Жозеп Борел сподели, че нормалното единогласие за външнополитически решения не е належащо, защото Унгария се е отказала от предходни решения, подкрепящи схемата.

" Тъй като Унгария не взе участие в решението, не е належащо те... да вземат участие в осъществяването " , сподели Борел пред кореспонденти, когато дойде за срещата.

Правителствата на Европейски Съюз в поддържаха проекта и министрите на срещата в Люксембург също го поддържаха, споделиха дипломати. Унгарският външен министър Петер Сиярто не сподели доста, докато Борел излагаше проекта, споделиха те.

" Това е ясна алена линия. Никога не е имало прецедент за такова нахално нарушение на общите европейски правила до момента ", написа Петер Сиярто във Facebook.

Унгария продължава да блокира заплащането на 6,6 милиарда евро като частична отплата за оръжия, закупени за Украйна.

" Както знаете, към момента имаме шест правосъдни решения, които не могат да бъдат изпълнени заради отхвърли на една страна от Европейски Съюз. Трябва да избегнем това във връзка с съветските приходи. Имаме решение и го представихме през днешния ден ", сподели висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел пред кореспонденти.
 Европейски Съюз има проект по какъв начин да заобиколи несъгласие на Унгария върху помощта за Украйна
Европейски Съюз има проект по какъв начин да заобиколи несъгласие на Унгария върху помощта за Украйна

Съюзът желае да употребява приходите от замразените съветски активи за Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР