Съзвездието Северна Корона ще бъде арена на зрелищен спектакъл. Подгответе

...
Съзвездието Северна Корона ще бъде арена на зрелищен спектакъл. Подгответе
Коментари Харесай

Астрономическо явление, което се случва веднъж в живота

Съзвездието " Северна Корона " ще бъде сцена на зрелищен театър. Подгответе се да станете очевидци на детонацията на " супернова " - астрономическо събитие, което се случва един път в живота, написа Deutsche Welle.

Рядко се случва от дълбините на Космоса да се появи светлина, която да огрее цялата ни планета, само че таман това се чака да се случи през септември, когато ще има " супернова " - звездна детонация на към 3000 светлинни години от Земята.

Какво съставлява " супернова "?

" Супернова " е детонация, която се появява в края на виталния цикъл на една звезда - неведнъж при колизия с друга. Астрономите чакат такава детонация да настъпи в съзвездието „ Северна корона " - T Coronae Borealis (T CrB). В тази система има две звезди - бяло джудже и червен колос. Бялото джудже е необикновено компактен излишък от тогавашна по-голяма звезда. То е с размерите на планетата Земя, само че с маса, сходна на тази на Слънцето.

Съседната звезда, която е червен колос, изживява последните си години и последователно остава без водород, който се лишава от гравитационното привличане на бялото джудже. Този " канибализъм " сред звезди основава голямо напрежение и сила, които в даден миг водят до термоядрена детонация. Тя не унищожава изцяло звездите, а се повтаря още веднъж и още веднъж. Процесът може да продължи стотици хиляди години.

При T Coronae Borealis такава " нова " се случва един път на всеки 80 години - събитието е нещо като Халеевата комета, която се появява един път на всеки 76 години. Астрономите назовават тази " нова " - " повтаряща се ". Те считат, че детонацията е можела да се следи от Земята през през 1217 година, а по-късно и през 1787 година.

Как наподобява една " нова "?

Важно е да се означи, че " нова " и " супернова " са две разнообразни феномени. „ Суперновата " е детонация, която унищожава дефинитивно звездите. При „ нова " звездата джудже остава здрава, по тази причина и явлението се повтаря след известно време. Различните детонации имат разнообразни цикли - сред няколко години и няколко стотици хиляди години.

Експлозията " нова " разпръсква звездна материя с ослепителна светлина, само че тя няма да наподобява като звездна детонация, каквато може да се види във филмите - за благополучие ние сме прекомерно надалеч, с цел да забележим сходно равнище на подробност. С просто око „ новата " ще наподобява като нова звезда, появила се на небето. Хората, които разполагат с мощни телескопи, ще могат да видят в някои елементи яркото цветно зарево на детонацията.

Може ли детонацията да се следи без телескоп?

Да! Когато детонацията се случи, светлината ще стане доста по-ярка и ще е забележима с просто око за няколко дни. „ Северната корона " е подковообразно съзвездие, западно от съзвездието „ Херкулес ", което се вижда най-добре в ясни нощи.

За да се види „ Северната корона ", би трябвало първо да се открият двете най-ярки звезди в Северното полукълбо: Арктур и Вега. Проследяването на линията сред двете звезди ще ви води до „ Северната корона ", където се намира и T Coronae Borealis. От Европейската галактическа организация оповестиха за Дъждовни води, че всички телескопи към този момент са ориентирани към T CrB в очакване да снимат събитието. Очаква се детонацията да се случи през септември. Въпреки това тези феномени са непредвидими, тъй че може и да е по-рано.

Тази „ нова " е била следена за последно от Земята през 1946 година. Първият документиран случай пък е бил в Германия през 1217 година, когато един духовник от Урсберг записал, че " далечна звезда е светила доста блестящо за известно време ". Тогава той го разчел като " превъзходен знак ", макар че по това време множеството галактически феномени са се считали за неприятни предзнаменования. Астрономите са следили и документирали „ супернови " и още по-назад в историята. Първият записан подобен случай е още през 185 година прочие Хр., когато китайски астрономи видели странна " звезда посетител " да се появява на небето, където останала осем месеца.

Източник: Deutsche Welle

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР