Учени от университета в Колорадо Боулдър създадоха атомен часовник с

...
Учени от университета в Колорадо Боулдър създадоха атомен часовник с
Коментари Харесай

Един чуден часовник разтърси научния свят

Учени от университета в Колорадо Боулдър сътвориха атомен часовник благодарение на лазери и атоми на стронций, който е необикновено прецизен – губи единствено една секунда на всеки 40 милиарда години. Приблизително два пъти по-точен е от предходния рекордьор. Теоретично може да тиктака и да демонстрира тъкмо време съвсем три пъти възрастта на Вселената. Свръхточните атомни часовници могат да оказват помощ на учените да вземем за пример в търсенето на тъмна материя и са доста скъпи принадлежности за тестване на съществуващи теории. 
Автор на това създание е Александър Аепли, студент откривател в Университета на Колорадо Боулдър. В продължение на години той настройва до съвършенство атомен часовник. Устройството работи с помощта на атомите на стронция, които са супер охладени от лазери съвсем до безспорната нула (−459,67 градуса по Фаренхайт). Часовникът тиктака, а електроните в тези атоми минават сред квантовите положения.
Аепли и екипът му съумяват да защитят тези атоми от външно въздействие. И основават часовник с акуратност до „ осем елементи на една десета от милиардна от милиардна “, съгласно New Scientist. Това е към една секунда на всеки 40 милиарда години – повече от два пъти по-точно от предходния рекордьор, основан от физика Джун Йе от Университета на Колорадо Боулдър. 
Сигурно се питате по какъв начин часовник с толкоз свръхточно отчитане на времето, че даже изпреварва историята на човечеството, оказва помощ на учените тук и в този момент? Атомните часовници изиграха значима роля в световните старания за търсене на тъмна материя. Законите на физиката гласят, че тези часовници би трябвало да „ тиктакат “ предсказуемо и с непрекъсната скорост, само че дребни промени, породени от физиката отвън настоящето ни схващане, могат да бъдат уловени от тези свръхточни часовници. Атомните часовници са били употребявани и за тъкмо премерване на избрани теории в необикновено дребни мащаби, в това число концепцията за закъснение на времето, открита в Общата доктрина на относителността на Айнщайн.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР