Екологична и надеждна - геотермалната енергия се използва все повечеГлобалният

...
Екологична и надеждна - геотермалната енергия се използва все повечеГлобалният
Коментари Харесай

Геотермалните системи тепърва ще процъфтяват в Европа

Екологична и надеждна - геотермалната сила се употребява от ден на ден

Глобалният пазар на геотермални системи ще пораства приблизително годишно с по 6,3% до 2029 година (снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на международния пазар на геотермална сила доближи 62,65 милиарда щатски $ през 2022 година Очаква се той да нарасне до 95,82 милиарда $ до 2029 година, т.е. да се пораства с по 6,3% средногодишно през прогнозния интервал.

Фактори за растежа на пазара са всички разнообразни приложения на геотермалната сила – такива като като отопление, изстудяване и рандеман на електричество. Технологичният прогрес разрешава улавянето на по-големи размери геотермална сила. Това е значително на фона на възходящата потребност от чисти енергийни запаси в международен мащаб.

Фактори

Преминаването към възобновими енергийни източници е главното, което подтиква търсенето на геотермална сила. Правителствените начинания за понижаване на зависимостта от изкопаеми горива и другите нулевовъглеродни тактики на някои градове или държавни управляващи също способстват за повишаването на интереса.

Ключов фактор е фактът, че геотермалната сила е предвидима и непрекъсната. Това я отличава от вятъра и слънцето и я прави доста по-желана. Бидейки надеждна, а в същото време и екологична, тя дава много съществени претекстове за вложения.

Капацитети

Въпреки световната пандемия през 2020-2021 година, пазарът на геотермална сила продължи да пораства устойчиво. Енергийният потенциал се е нараснал с 500 MW през 2020 година съгласно отчета на МАЕ, демонстрирайки устойчивостта на пазара.

Според световната организация за възобновима сила IRENA, инсталациите за извличане на електрическа енергия от геотермални източници са достигнали общо 15,96 гигавата към 2021 година Това е е към момента напълно малко на фона на останалите типове мощности – едвам 0,5% от световния потенциал за произвеждане на електрическа енергия.

От друга страна, що се касае до отоплението и охлаждането, внедряването на геотермални системи върви със приблизително 9% годишен напредък и към 2021 година потенциалът доближава към 107 гигавата.

Комерсиалните приложения имат забележителен напредък, воден от възходящото потребление на термопомпи за охладителни приложения в промишлености като хартия и целулоза, храни, цимент и аквакултури.

Европа като водач

Азиатско-тихоокеанският район се чака да бъде водач от позиция на експедитивност и мащаб на развиване, най-много заради огромното търсене на сила в азиатските страни. Северна Америка и Европа също са обилни пазари заради зависимостта на жилищния и комерсиалния бранш от геотермалната сила.

Европа е специфична, когато става дума за геотермия. Положителна наклонност е продължаващият напредък на геотермалните системи за централно отопление и изстудяване – топлофикационните мрежи.

До края на 2022 година в Европа има 395 сходни системи в употреба, като 14 нови системи бяха пуснати през предходната година. Европейският съюз има 261 геотермални топлофикационни мрежи, в това число 12, пуснати в употреба през 2022 година

Очаква се растежът да продължи с 316 плана, които сега са на ход  разнообразни етапи – изследване или създаване. При сполучлива реализация те ще прибавят над 700 MW потенциал към актуалните 5608 MW. Освен това има 16 плана, които са в ход или следва да стартират сондиране за огромно произвеждане на отопление и изстудяване.
още по темата
По отношение на геотермалните термопомпи 2022 година означи рекордна година с над 141 300 конфигурирани системи. Германия и Швеция са водещи във връзка с продажбите на геотермални термопомпи в Европа. Очаква се наклонността да продължи и Европейската комисия възнамерява да започва тактика за термопомпи през 2023 година, с цел да рационализира регулациите и да реализира задачата си за внедряване на 30 000 термопомпи до 2030 година

Очакванията и прогнозите на анализаторите са, че пазарът на геотермална електрическа енергия навлиза в нова фаза на развиване, като голям брой съоръжения ще бъдат пуснати в употреба през идващите 5 до 7 години. В момента има 43 плана в развой на разработка и 140 в развой на изследване. Геотермалната сила остава източникът на електрическа енергия с най-голям коефициент на потребно деяние, приблизително 79%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР