Честваме 24 май – Ден на българската писменост и култура.

...
Честваме 24 май – Ден на българската писменост и култура.
Коментари Харесай

Честваме 24 май – Ден на българската писменост и култура

Честваме 24 май – Ден на българската книжовност и просвета. На този ден в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и основаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя.

През 855 година Кирил и Методий основали глаголицата във византийския манастир Полихрон

в региона Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да разпространяват християнството измежду славяноезичните нации.
Техните възпитаници Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий траяли делото им. Те получили топъл банкет в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.

Снимка: БГНЕС

Като ден на просветата празникът се празнува за първи път в Пловдив през 1851 година,

когато в епархийското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ по самодейност на Найден Геров се провежда празник и ученическо шествие. През 1856 година Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските възпитаници.
В края на 1968 година Българската православна черква вкарва като литургичен календар така наречен Новоюлиански календар. След това Денят на Кирил и Методий се отбелязва от църквата на 11 май. По откритата към този момент традиция Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, на който също се отдава респект на двама братя, остава на 24 май.

Честваме 24 май – Ден на българската книжовност и просвета 24.05.24 07:16 В празничния ден ще доминира слънчево време, новата седмица идва с изменчиво време 24.05.24 07:00 Наистина ли фурмите са толкоз потребни и кой би трябвало да ги включи в диетата си? 24.05.24 06:45 Три най-важни условия, с цел да поддържате тегло и да не напълнявате 24.05.24 06:30 Хороскоп за 24 май: Любовен триумф ще съпътства Девата 24.05.24 06:00
Снимка: БГНЕС

За формален празник на България 24 май е разгласен с решение на Народното събрание

на 30 март 1990 година
Химнът на Деня на българската култура и просвета – „ Върви, народе възродени “, е написан през 1892 година. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го разгласява за първи път в списание „ Мисъл “.
В София празничната стратегия стартира в 10.30 с обичайното шествие, крайната точка е Националната библиотека, там ще бъде и тържествената гала за празника.
През целия ден входът в общинските музеи и галерии ще бъде свободен.

SafeNews напомня, че по случай празника трансформират част от придвижването в София поради тържественото шествие във връзка Деня на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. От 10:30 до 11:00 часа на 24 май се не разрешава влизането в двете направления на пътни транспортни средства по ул. „ Г. С. Раковски “ през кръстовището с бул. „ Цар Освободител ” единствено при нужда и по преценка на ОПП-СДВР.

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР