Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,

...
Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,
Коментари Харесай

България чества 24 май! Върви, народе възродени!

Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност[1] е български формален празник, празнуван на 24 май. На този ден в България се празнува делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската култура и просвета, в това число и основаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.

 

Денят на светите братя Кирил и Методий – основателите на славянската писменост бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, само че за първи път е бил празнуван като народен Ден на просветата през 1851 година. Празникът на буквите е специфична дата за всички нас. И без значение къде се намира човек би трябвало да пази загатна от жизнерадостната атмосфера в този ярък майски ден.

 

Кирил и Методий

Кирил и Методий са родени в Солун (днешна Гърция). Методий - през 810г., а брат му Кирил - през 827г. В наши дни са непокътнати сведения единствено за по-важни събития в живота им. Двамата братя произлизат от многочислено семейство. Баща им,който се казвал Лъв, бил почитан боен шеф, а майка им се казвала Мария.

Поради ранната кончина на Лъв, грижата за двамата братя поема чичо им Теоктисто – върховен общественик на Византийската империя. С годините двамата братя се образовали и построили престиж на уважавани и начетени персони. Кирил станал учител в Магнаурската школа, а Методий бил назначен за свещеник в манастира Полихрон.

Около 855 година Константин-Кирил Философ основава най-старата българска писменост - глаголицата. „ Сказание за буквите “ на Черноризец Храбър свидетелства за това. С нея се поставя началото на огромното просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя се заемат да разпространяват християнството на славянски език във Великоморавия. Те превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и по този начин поставят основите на старобългарския книжовен език.

 

През 1892 година Стоян Михайловски написва текста на учебния химн с първия си стих „ Върви, народе възродени “. Химнът е озаглавен „ Химна на Св. св. Кирил и Методий “ и включва 14 куплета, от които през днешния ден се извършват най-често първите 6. Панайот Пипков основава музиката към химна на 11 май 1901 година

 

24 май като празник на светите братя Кирил и Методий е формален празник и в Северна Македония, където се отбелязва сходно на празнуването му в България – с доста цветя, песни и тържества на възпитаници и студенти. В центъра на Скопие има новопостроени монументални монументи на светите братя Кирил и Методий, както и на техните ученици – свети Климент Охридски и свети Наум. Такива монументални монументи има и в Охрид, където се пазят до през днешния ден мощите на учениците на Кирил и Методий – свети Климент Охридски – основателя на Охридската книжовна школа, и свети Наум.

 

В Чехия денят на Кирил и Методий е формален празник на 5 юли, когато близо до Бърно, на мястото на столицата на Великоморавия, от която е останал единствено манастир, се събират хиляди хора да отбележат деня на братята. Паметник на Кирил и Методий има на Карловия мост в Прага, а в катедралата Свети Вит на Пражкия град на витраж е пресъздадено делото на светите братя равноапостоли.

 

Ежегодно на 24 май българска държавно-църковна делегация се покланя пред гроба на св. Кирил в църквата „ Св. Климент “ (San Clemente) в Рим, където български духовници правят литургия, и е одобрявана от папата. През 2010 година тази литургия е осъществена за пръв път взаимно от български и съветски духовници.

 

Румънският парламент разгласи със закон 24 май за Ден на българския език в Румъния.

 

Какви събития ще има през днешния ден по случай празника?

 

 

На 23 май от 21.30 ч. до 24.00 ч. на фасадата на Националната библиотека ще бъде прожектиран величествен 3D мапинг от плана " Скритите букви " на фондация " Прочети София ". Мапингът е основан от Полина Герасимова (Poliforma) по покана и с финансиране от Столичната община. Визуалният роман е отдаден на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са тези неповторими букви, чиито графични облици отразяват характерните звуци, от които е формиран езикът ни. Поезията за мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan.

 

На 24 май в 10.30 часа ще стартира общоградско шествие от площада пред Националния археологическия музей, продължаващо по бул. „ Цар Освободител “ и бул. „ Васил Левски “, с цел да стигне до Националната библиотека „ Св.св. Кирил и Методий “, където пред паметника на светите братя Кирил и Методий в 11.00 ч. стартира тържествената гала.

 

Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а в програмата ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, хорът на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ с диригент маестро Славил Димитров, актрисата Ели Скорчева. Тържествено слово за празника ще произнесе философът и публицист Тони Николов. Учениците от 1-ви „ А “ клас на 73. СУ „ Владислав Граматик “ Елеонора Богданова и Мартин Костов ще изпълнят стихотворението „ Аз съм българче “ от Иван Вазов. Специални посетители ще бъдат Димитър Бербатов и шейсет от надарените деца от фондацията му, носители на голям брой награди в региона на науката, изкуствата и спорта.

 

Документалната галерия " Непознатият " Рибен буквар ": 200 години от отпечатването му ", отдадена на седемте издания на първия български всемирски буквар до Освобождението на България, може да бъде прегледана до 14.00 ч. в Национална Библиотека " Св.св. Кирил и Методий ".

 

На 24 май Столичната община афишира ВХОД СВОБОДЕН в Софийската градска художествена изложба и филиалите й – изложба музей „ Дечко Узунов ” и изложба „ Васка Емануилова ”. Безплатно ще се влиза и в Регионален исторически музей - София – непрекъсната експозиция и краткотрайни изложения в постройката на пл. " Бански " №1, в Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, Археологическото равнище на храм „ Света София “, Археологически парк " Западна врата на Сердика ", Гробница на княз Александър I, Експозиция за национално помиряване, Триъгълната кула на Сердика.

 

За четвърта поредна година самодейността „ Да поЧетем “ ще преобрази на 24 май площад „ Славейков “ в културна сцена. От 11.00 ч. до 20.00 ч. богатата стратегия от литературни, просветителни и културни събития ще показа разнообразните способи да се любуваме на българската книжовност и творчество. Откъси от емблематични български творби ще озвучат площада, красиво прочетени от обичани артисти, ще се организира детска конкуренция по четене с схващане, ще има срещи със модерни български създатели, литературни четения, хартиен базар, литературни обиколки, арт съоръжения, въодушевени от българското слово, детско хорово осъществяване, пощенска кутия за български приказки, креативен игри и занимания за публиката, разрастващи умения за писане и творчество. 

 

В празничния ден в Галерия навън на Столичната община в Градската градина може да бъде прегледана изложбата " Петър Берон. 200 години от издаването на " Рибния буквар ", готова от Централна библиотека на Българска академия на науките. Изложбата показва първото издание на " Буквар с разнообразни поуки " от 1824 година, прочут като " Рибен буквар ", както и неговите издания от 1847 година и 1850 година, които се съхраняват в Централната библиотека на Българска академия на науките.

В Галерия навън в градина " Кристал “ е показана изложбата " Южнославянски кописти и скриптори от XIV век ". Тя среща с процеса на основаване на ръкописната книга, с науката, която учи писмото – палеографията, както и с осем български и осем сръбски кописти, оставили имената си в ръкописите. Изложбата показана от Кирило-Методиевски теоретичен център при Българска академия на науките.

 

От 22 май в Античен културно-комуникационен комплекс " Сердика " (под купола на Ларгото) Кирило-Методиевският теоретичен център при Българска академия на науките показва изложбата „ Кирил и Методий – в миналото и в този момент “, част от програмата на годишната асамблея на Европейския културен маршрут на Св.св. Кирил и Методий на Съвета на Европа, на която София ще бъде хазаин на 23 май в централната постройка на Българска академия на науките.

 

Столична библиотека се включва в празника на 24 май с турове " Литературният музей " Бележити българи " измежду музейните пространства с скъпите сбирки от книги и артефакти на огромните персони на България доктор Константин Стоилов, Симеон Радев и Кирил Христов. Ще бъдат показани и емблематични старопечатни книги и скъпи издания, които се съхраняват във фонд " Редки и скъпи издания ". Екскурзионните обиколки стартират в 12.00 ч. и 13.00 ч. " Часът на приказката " с водещ Борислава Борисова, началник на Детски отдел на Столична библиотека, ще стартира в 11.00 ч. Вицешампионите от Втория шампионат по лирика " Млада метафора " за възпитаници и менторът им – поетесата Мирела Иванова, ще четат свои стихове в 12.00 ч. На площад " Славейков " ще бъде изложена фотодокументалната тематична експозиция " Първоучителите ".

 

Общински културен институт Научно-образователен детски център " Музейко "  отбелязва 24 май с тематични начинания: „ Букворибар “, „ Отворена арт зона: Нарисувай ми с букви “ и работилница „ Учителите на България “ са част от заниманията за деца в празничния ден. Пълната стратегия вижте тук. 

 

На 24 май публично ще бъде открит Пролетния панаир на книгата, който ще обезпечи на столичани и гостите на града хиляди книжни оферти от 140 издателства. Шатрите още веднъж ще са ситуирани в алеите към фонтаните пред Националния замък на културата. Културната стратегия на фестивала, проведен от Асоциация „ Българска книга “, включва срещи с обичани създатели и представяния на нови заглавия. От 27 май стартира и VIII. Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи. 

 

На 24 май в Театър " Българска войска " ще се състои церемонията по връчване на Награди „ Аскеер “ за принос към театралното изкуство, която обичайно участва в Календара на културните събития на Столичната община.

 

Общинските културни институти и районните администрации също са подготвили разнородни културни събития, с които да почетат Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

 

Кирил умрял в Италия на 14 февруари 896 година и е заровен в базиликата „ Св.Климент ” в Рим. След гибелта на брат си Методий траял да популяризира славянската книжовност до последния си мирис на 6 април 885 година.

В края на IX век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР