Някои от малките неща, които всеки от нас може да

...
Някои от малките неща, които всеки от нас може да
Коментари Харесай

„Сайт на годината” подкрепи инициатива „Българската кирилица”


Някои от дребните неща, които всеки от нас може да направи, е да употребява кирилица постоянно в работата си по български планове (снимка: CC0 Public Domain)

Конкурсът „ Сайт на годината ” разгласи поддръжка за самодейността „ Българската кирилица ”. Организаторите стимулират българските уеб основатели да употребяват родния ни език и особеностите на българската типография за одобряване на националните ни полезности и опазване на едно от общите ни благосъстояния и в цифровото пространство.

Седмото издание на състезанието ще даде особено предложение към участниците, които ще аплайват със свои планове. По мотив 24 май – празникът на славянската книжовност и просвета и българската писменост – ще предложи регистрация за присъединяване на по-ниска стойност от 100 лева, като жест към участниците, който цели да почете и подчертае българското завещание.

Все повече хора не осъзнават разликите сред нашата книжовност и други, близки до нея. Но несъмнено има такива и те са значими за запазване на идентичността на българите, подчертаха уредниците на състезанието. Подробности за това по какъв начин да се употребява българската кирилица в известните софтуери, както и оферти за шрифтове, които я поддържат, са налични на уеб страницата на самодейността.

„ Идеята на „ Сайт на годината ” е да даде късмет на българските експерти да се гордеят със своята работа в уеб. А съхраняването и развиването на националите ни полезности посредством платформата на състезанието, е основна цел за нас. Каним всеки дизайнер, програмист, маркетолог, създател или медия в България да употребява българска кирилица ”, сподели Жюстин Томс, създател на състезанието и на „ Фондация за интензивно развиване на уеб ”.
още по темата
Тазгодишното издание на „ Сайт на годината ” се състои от 16 категории, две от които са напълно нови за състезанието – Иновативен артикул и Сайт за електронно ръководство. Обновен е и съставът на журито – 58 експерти са част от професионалното му разделяне, а 12 са в младежкото.

Кандидатстването в състезанието ще продължи до 30.09.2024 година Ранната регистрация към този момент тече и ще приключи на 31.08.2024 година Основната регистрация ще се случва от 01.09. до 30.09.2024 година А церемонията по награждаването ще се организира на 5-ти ноември 2024 година

Като част от самодейността „ Българската кирилица ”, всеки угрижен за родния ни език, може да „ подпише ” Манифеста, посредством което да поддържа идеята. Някои от дребните неща, които всеки от нас може да направи, е да употребява кирилица постоянно в работата си по български планове, да разпространява концепцията за нея и познанието за спецификите ѝ, както и да споделя информацията с сътрудници и познати.

Макар че в състезанието могат да вземат участие уеб сайтове на всички езици, които са основани в България, уредниците приканват участниците към потребление на българската книжовност. А журито прибавя бонус точки и по този аршин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР