24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник! Защото

...
24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник! Защото
Коментари Харесай

Проф. Галин Цоков: 24 май е най-българският празник!

" 24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник! Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни… "
Това се споделя в словото на просветния министър Галин Цоков по случай днешния празник.
 
Ето и цялостния текст:
24 май е денят на респект към словото, към знанието, към духовността.
Защото словото и знанието са в основата на живота.  Те са памет, градят моста сред минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни.
24 май е денят на светите братя Кирил и Методий и тяхното завещание. Този ден е горделивост и наслада за всички българи, където и да се намират по света.
Защото нашите букви са нашата еднаквост и нашият принос за многообразието на европейската просвета. Те са българското културно завещание, съхранено от нашата страна от далечни епохи до през днешния ден. Безусловно България е част от модерна Европа посредством своята писменост, словесност, богослужебна традиция и нравствен опит.
Силата на книжовността, възпята от Стоян Михайловски, освен не понижава във времето, само че и дава същинския смисъл на празника. Стихотворението, превърнато в химн, който на този ден звучи към този момент над  120 години, показва по неповторим метод историята на българската книжовност и жаждата на народа за познание и просвещение.
И през днешния ден словото удивлява със способността си да трансформира света и хората към положително, с мощта си да преодолява времена и дистанции, спорове и премеждия, да сплотява и да дава религия.
Затова и в този момент се прекланяме  признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата посредством словото и културата – учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата
" Напред! Науката е слънце! " е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български.
Наше предопределение, орис и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като пазител на смисли и смисли, на светлина и бъднина за нашите деца.
Защото знанието постоянно прави ярко бъдещето ни!
Днес българските надарени младежи не престават да прославят  страната ни във всички области на знанието. Българските учени влизат в челни места на интернационалните ранглисти и движат основни софтуерни браншове, а хилядите  български учители все толкоз родолюбиво пазят възрожденския дух и предават на поколенията полезността на родния език и мъдростта на познанието. Университетите ни съчетават академичното познание с условията на новото време, българските фамилии издигат образованието като най-висша полезност, с цел да може да просперира страната ни.
Словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни учебни заведения в 55 страни, ситуирани на шест континента, където звучи родната тирада, напомняйки ни, че България е на всички места, където тупти най-малко едно българско сърце.
Уважаеми учени и преподаватели, учители и шефове, възпитаници и студенти, писатели, публицисти и поети, хора на културата и пазители на словото,
Поклон пред всички вас – модерни просветители и хора на свободното слово! Имайте сили и вяра, с цел да продължите да предавате на идните генерации своите познания, достолепие и обич към България!
Вие, скъпи възпитаници и студенти, помнете своя жанр и език! Гордейте се с нашата история, с нашите писменост и с нашата просвета.
Защото България го заслужава!
Честит празник!
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР