Моите опасения са, че AI технологията не се подобрява достатъчно

...
Моите опасения са, че AI технологията не се подобрява достатъчно
Коментари Харесай

Спорове кога AI ще стане по-умен от хората


„ Моите опасения са, че AI технологията не се усъвършенства задоволително бързо ”, съобщи Робин Ли
(снимка: Baidu Inc. / X)

Илон Мъск предвижда появяването на изкуствен интелект , който е по-умен от хората, единствено след 2 години. Но и зпълнителният шеф на китайската интернет компания Baidu споделя, че това ще се случи едвам след 10 години.

Робин Ли, основен изпълнителен шеф на една от най-големите китайски софтуерни компании Baidu, съобщи в Париж, че изкуственият разсъдък, който е по-умен от хората, е на повече от 10 години напред във времето, макар че Илон Мъск – създателят на Tesla, Space X и Neuralink – предвижда появяването на подобен AI доста скоро.

Изкуственият общ разсъдък, или AGI (Artificial general intelligence), се отнася до AI, който е интелигентен колкото хората или по-умен от тях, отбелязва CNBC. По-рано тази година шефът на Tesla съобщи, че AGI евентуално ще бъде разполагаем до 2026 година Сам Алтман, изпълнителният шеф на OpenAI, основателя на ChatGPT, сподели през януари, че AGI може да бъде създаден в „ относително близко бъдеще ”.
още по темата
Ли, чиято компания Baidu е един от водещите играчи на AI промишлеността в Китай, предизвести, че сходни прогнози са нереалистични. „ До AGI остават още много години. Днес доста хора приказват за AGI [и] казват… евентуално след две години, евентуално след пет години. Мисля, че [това ще се случи] след повече от 10 години ”, сподели Ли по време на конференцията VivaTech 2024 в Париж.

„ По формулировка AGI значи, че компютърът или AI могат да бъдат толкоз интелигентни, колкото и индивида? Или понякога… по-умни. А днешните най-мощни модели са надалеч от това. И по какъв начин се реализира това равнище на просветеност? Не знаем ”, разяснява шефът на Baidu.

Същевременно Ли прикани за по-бързо движение на развиване на изкуствения разсъдък. „ Моите опасения са, че AI технологията не се усъвършенства задоволително бързо. Всички са шокирани какъв брой бързо се е развила технологията през последните няколко години. Но за мен към момента не е задоволително бързо. Твърде постепенно е ”, сподели той.

Китайски компании, в това число Baidu, Alibaba и Tencent, влагат съществено в личните си AI модели, сходно на сътрудниците си в Съединени американски щати. Миналата година Baidu пусна своя чатбот в жанр ChatGPT, наименуван Ernie и основан на едноименния огромен езиков модел на компанията.

Ли споделя, че има огромна разлика сред създаването на AI технологията в Съединени американски щати и в Китай. Докато в Съединени американски щати и Европа фирмите се концентрират върху „ представянето на най-мощния, най-модерния модел ”, в Китай фокусът е върху приложенията на технологията. Въпреки това основният изпълнителен шеф на Baidu призна, че сега няма „ убийствено приложение ” за AI.

„ Днес, в мобилната епоха, имате приложения като Instagram, YouTube, TikTok. Дневните дейни консуматори са от порядъка на няколко 100 милиона до милиард, нали? А за нейтив (естествените) приложенията на AI към момента не виждаме това. Не виждаме това в Съединени американски щати, не виждаме това в Китай. Не виждаме това в Европа ”, сподели Ли.

„ Каква е вярната форма за естествени приложения с изкуствен интелект? Какъв вид… нейтив приложения с изкуствен интелект ще могат да доближат границата от 100 милиона консуматори? ”, попита в умозаключение мениджърът на Baidu.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР