На старта на активния отпускарски сезон повечето българи стягат куфарите

...
На старта на активния отпускарски сезон повечето българи стягат куфарите
Коментари Харесай

Ето как да спечелим битката с авиокомпаниите за закъснели полети

На старта на дейния отпускарски сезон множеството българи стягат куфарите за отмора. Какво да вършим, в случай че полетът ни закъснее? Ако багажът ни се загуби? Как да реагираме, в случай че мястото ни за настаняване е било рекламирано като кътче от парадайса, а се окаже, че в стаята има хлебарки? Отговори на тези въпроси дава за Българска телеграфна агенция Соня Спасова, шеф на Европейския потребителски център в България. Центърът разгласява на формалната си страница най-важните препоръки за безпроблемна лятна почивка в Европа.

От началото на годината малко над 20-21 % от жалбите, които са подадени в Европейския потребителски център, са свързани с онлайн търговията и то главно за проблеми с доставката на облекла и обувки. Около 20 на 100 от сигналите са поради проблеми с превоза, като чакаме точно тези недоволства да се засилят и то най-много за въздушен превоз, откакто завърши летният сезон на почивките, тъй като тогава хората са пътували, видели са някакъв проблем и ни алармират, сподели Спасова. 

По думите й ЕПЦ нормално през септември и октомври е залят с недоволства, свързани с проблеми с превоза. Най-често сигналите са поради закъснели полети, като през предходната година тези тъжби бяха доста. Другият огромен проблем е обвързван със изгубен или занимателен багаж, счупени куфари, означи Спасова. 

Спасова изясни, че при полетите е доста значимо пасажерът да следи информацията, която получава от самолетната компания, от която е купил билета и от летището, от което излетява. По този метод ще знаем дали полетът ще излети в точния момент или има някаква смяна, означи тя. 

Ако чакаме повече от 2 часа на летището, имаме право на грижа – някои самолетни компании раздават ваучери, други сандвичи, безалкохолни питиета. Ако самолетната компания не ни обезпечи грижа, можем да купим храна и питиета, и да получим парите си от самолетната компания против касова записка. Важно е да се знае, че самолетните компании не обезщетяват пазаруването на алкохол и разноските би трябвало да са на рационална цена, а не първокласни, обясни Спасова. 

Ако времето на изчакване на полета продължи по-дълго, пасажерът има право на две безвъзмездни позвънявания - от време на време става дума да се обадиш до прът центъра на самолетна компания или до у дома, като тези разноски биха ни били покрити след това. Ако се наложи да се пренощува заради дълго закъснение на полета, има два разновидността - самолетната компания да обезпечи нощувката или пасажерът да си наеме хотел, само че по-късно да изиска обезщетение, като показа касова записка, означи още шефът на ЕПЦ. 

Ако повода за забавянето на полета е по виновност на самолетната компания, а не на летището, тогава тя дължи и финансова отплата, която е регламентирана по отношение на дължината на маршрута. Компенсацията е 250 евро на пасажер, когато полетът е до 1500 км. Важно е да се знае, че финансовата отплата не се изплаща автоматизирано, пасажерът би трябвало да си я изиска и това нормално става с попълване на формуляр на уеб страницата на самолетната компания, посочи Спасова. 

В случай обаче, че полетът е анулиран поради изключителни условия, самолетната компания не е длъжна да изплати обезщетение.

За изключителни условия се смятат тези, които са отвън контрола на самолетната компания и които не са могли да бъдат избегнати, даже да са били взети всички нужни ограничения. В тази група спадат най-много неприятни естествени условия да вземем за пример стихия, изобилен снеговалеж, опасности, свързани със сигурността на пасажерите - закани, атентати, политическа неустойчивост в дадена страна, обясни тя. 

Ако пасажерът има спор с самолетна компания въпреки това в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, то първо би трябвало да подаде недоволство към превозвача. Той има период от 6 до 8 седмици, с цел да отговори.

Ако се случи, че багажът на пасажер е загубен, то нормално куфарите идват в границите на деня или на идващия ден. През това време пасажерът има право на артикули от първа нужда – като четка и паста за зъби, хигиенични материали. За тях би трябвало да се пазят касовите бележки, с цел да бъдат възобновени направените разноски по-късно от авиокампанията, уточни Спасова. След като пасажерът откри, че багажът му не е дошъл или е развален, още на самото летище на гише " Рекламации на багажи " би трябвало да се попълни така наречен PIR – специфичен протокол, в който да се опише казусът.

В период до 7 дни би трябвало да се попълни и подобен формуляр на уеб страницата на самолетната компания. Когато изтекат 21 дни, а куфарът още не е дошъл, то той се смята за изгубен и би трябвало да се подаде нов формуляр на уеб страницата на превозвача, с който да се изиска обезщетение за изгубения багаж. В този случай пасажерът би трябвало да изпрати копие от билетите и багажните етикети, както и от попълнения PIR, фотоси, поучава Спасова.

Независимо дали куфарът е занимателен, загубен или развален, оптималното обезщетение е до към 1600 евро. Много постоянно се изплаща закрепена сума на кг изчезнал багаж.

Спасова посочи, че към 5 % са жалбите в ЕПЦ свързани с местата за настаняване, който потребителите сами си вършат резервацията, а не употребяват услугите на туроператор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР