Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна. В проектодекларацията

...
Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна. В проектодекларацията
Коментари Харесай

За мира в Украйна: 90 държави се обединиха в подкрепа на териториалната й цялост

Над 90 страни поддържат териториалната целокупност на Украйна. В проектодекларацията на интернационалната конференция, която се организира в Швейцария се приканва за ценене на украинската територия и се отхвърля всяка нуклеарна опасност против страната.


Служебният министър-председател Димитър Главчев, който взе участие във форума, съобщи, че:



" България остава напълно ангажирана със мощния и обединен отговор на НАТО, Европейски Съюз и интернационалната демократична общественост на съветска военна експанзия против Украйна ". Във Facebook, той разяснява, че България продължава да поддържа Украйна в нейната обективна идея да отстоява правото си на независимост и самостоятелност и независимо да избира личните си гаранции за сигурност. България поддържа и евроатлантическата вероятност на украинската страна, добавя Димитър Главчев.

В швейцарския курорт Бюргенщок проектът на Путин за преустановяване на огъня не беше комплициран на масата за полемики. Но международните водачи изпратиха явен сигнал до Кремъл - териториалната целокупност на Украйна не би трябвало да бъде нарушавана.



" Замразяването на спора с задгранични войски, окупиращи украинска земя, не е отговор. Всъщност това е рецепта за бъдещи войни на експанзия. Вместо това би трябвало да подкрепим изчерпателен, обективен и резистентен мир за Украйна, подобен, който възвръща суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Според проекта на Путин, който беше препоръчан в навечерието на форума, украинската войска би трябвало да се изтегли от окупираните от Русия територии. Тогава, съгласно Москва, може да бъде комплициран завършек на огъня.



Германският канцлер Олаф Шолц дефинира това искане като " диктаторски мир ", " легализиране на съветското завладяване на територия ". Френският президент съобщи, че устойчивото решение на войната сред Украйна и Русия не може да включва капитулация на Киев.



" Русия реши да бъде империалистическа мощ. Трябва да избегнем възобновяването на войните. Трябва да предотвратим желанието на една страна да оправдава експанзията си и анексирането на територии с изказвания, какъв е бил света през 19 или 18 век ", сподели Еманюел Макрон, президент на Франция.

Премиерът на Италия Джорджия Мелони назова проекта на съветския президент " агитация ", който на процедура внушава, че Украйна " би трябвало да се отдръпна от Украйна ".



Над 90 международни водачи и делегации вземат участие в конференцията. Това е най-големият интернационален конгрес, проведен до момента за Украйна от началото на войната. Някои страни насочиха рецензии към Швейцария, че Русия не е поканена на срещата.



" Русия не участва тук. Защо ли? Защото, в случай че Русия се интересуваше от мир, нямаше да има война. Формулата на мира е приобщаваща. И се гордея, че всички елементи на света, всички континенти са показани на тази среща ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Не цялостен триумф, а стъпка към триумфа - по този начин одобряват украинците конференцията в Швейцария. В проектодекларацията, с изключение на цялостното евакуиране на съветските войски от украинска земя, се приканва за завършек на " нуклеарното изнудване " със Запорожската атомна централа.

Призовава се също, Русия да възвърне свободния и безвреден достъп до морските коридори. Настоява се за освобождението на всички пандизчии и връщането на депортираните украински деца.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР