Депутатите признаха, че действат популистки, ремонтирайки по спешност Наказателния кодекс

...
Депутатите признаха, че действат популистки, ремонтирайки по спешност Наказателния кодекс
Коментари Харесай

Депутатите признаха за популизъм при промените в НК

Депутатите признаха, че работят популистки, ремонтирайки по неотложност Наказателния кодекс и Закона за домашното принуждение поради бруталния случай на обезобразеното 18-годишно момиче от Стара Загора.
Това се случи по времето на съвещанието на правната комисия, която заседава през вчерашния ден изключително, с цел да разиска промени в Наказателен кодекс и Закона за отбрана от домашното принуждение. Въпреки че доста от тях подлагаха на критика измененията най-после единомислещо с 19 гласа поддържаха плана за промени в Наказателен кодекс. С 16 гласа на първо четене мина и план за промени в Наказателен кодекс на " Възраждане ". 
Измененията в Закона за домашното принуждение също минаха с 12 гласа, а шестима от депутатите се въздържаха. В законопроекта се планува домашното принуждение да се санкционира и при " интимна връзка ".
" Днес се събираме с ясното схващане, че грешката не е в закона, а в използването му ", уточни Хамид Хамид (ДПС), който е един от вносителите на измененията в Наказателен кодекс. Според него депутатите нямаше да са в Народното събрание, в случай че съответната правосъдна процедура и преценката на съда бяха в сходство със закона. Той назова поименно съдията докладчик по делото за ареста на обвиняване за насилието над момичето от Окръжния съд в Стара Загора Татяна Гьонева и я упрекна, че не е направила вярна подготовка. 
" Трябва ли всички от системата да се крият зад правосъдния доктор?! Квалификацията е работата на прокурора и арбитър Гьонева ", продължи Хамид. Според него предложенията за промени в Наказателен кодекс са несъразмерни, само че депутатите ще подвигат наказванията, до момента в който съдиите стартират да ползват закона. " Казва се, че народните представители се гаврят с Наказателен кодекс. А гаврата пристигна при използване на закона ", заключи Хамид.
" Ние осъзнаваме, че нито една законодателна мярка не е задоволителна сама по себе си. Нужен е комплекс от ограничения. Трябва да си признаем, че ни чака още доста законодателна работа, с цел да отговорят законите на актуалните публични връзки ", сподели Надежда Йорданова (ПП-ДБ). Колегата й Мирослав Иванов призна, че с поправките могат да доведат до това да се постановат несправедливи присъди.
Зам.-правосъдният министър Емил Дечев напомни на депутатите, че завишаването на наказванията не е решение, а за съответния случай в Стара Загора не са употребявани всички законови механизми. Имало е опция да бъде повдигнато ново обвиняване, да бъде назначена нова експертиза, уточни Дечев, който беше углавен арбитър, преди да влезе в изпълнителната власт. Дечев счита, че в тази ситуация би трябвало да се изследва и дали няма локални въздействия, поради които съдиите и прокурорите са работили по този метод. Гроздан Караджов (ИТН) също приказва за чадъри и феодализиране. Според нето нито един експерт не има вяра, че препоръчаната формулировка за интимна връзка ще свърши работа на съда и ще опази жертвата.
" Двата законопроекта са нелепост. Легалната формулировка на интимна връзка даже не може да бъде разбрана. Тя е недоказуема ", включи се и самостоятелният народен представител Радостин Василев. По думите му корупцията е прогнила правосъдната система, само че няма по какъв начин да се преборим с нея, когато в Народното събрание на най-високо равнище стоят избрани политици.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР