Държавна агенция „Електронно управление“, Българският институт за стандартизация (БИС) и

...
Държавна агенция „Електронно управление“, Българският институт за стандартизация (БИС) и
Коментари Харесай

Приключи процедурата по удостоверяване на машините за вота

Държавна организация „ Електронно ръководство “, Българският институт за стандартизация (БИС) и Българският институт по метрология (БИМ) удостовериха сходството на доставените машини за гласоподаване за изборите на 14 ноември 2021 година Бяха показани методологията и методът на осъществяване, както и технологията, по която се осъществя машинното гласоподаване. На експертната среща беше показан и план на отчет за засвидетелствуване на сходството на машините за гласоподаване и съпътстващият програмен продукт.

Процедурата по удостоверяването на машините за гласоподаване стартира на 22.10.2021 година, като беше спазен и съгласуваният с ЦИК краен период на засвидетелствуване – 5 ноември 2021 година БИС оцени сходството на машините за гласоподаване с условията за валидността и достоверността на документите. БИМ направи оценка на машините за гласоподаване по отношение на хардуерната настройка. ДАЕУ оцени сходството на машините за гласоподаване по отношение на функционалността със софтуера и сигурността на информацията, която се вкарва, обработва, съхранява и извежда от устройството. Трите институции показаха своята активност, осъществена по одобрена Методика и посочени условия в съответните Приложения към нея.

По време на удостоверяването, записаните авансово от ЦИК представители на партии, обединения, инициативни комитети, български неправителствени организации и Българска академия на науките, както и задачата за наблюдаване на изборите към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) имаха достъп до предоставените от ЦИК машини за гласоподаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР