Стефани Лин Никс е родена през 1948 във Финикс, Аризона,

...
Стефани Лин Никс е родена през 1948 във Финикс, Аризона,
Коментари Харесай

Стиви Никс – кралицата на рока от средата на 70-те

Стефани Лин Никс е родена през 1948 във Финикс, Аризона, известна като Стиви Никс, е на върха на рок ен рол славата си в средата на 70-те с групата Флийтуд Мак.

Никс се причислява към групата Флийтуд Мак през 1975 година, помагайки ѝ да стане една от най-продаваните групи на всички времена с над 120 млн. записа, продадени по целия свят.

Rumors, вторият албум на групата с Никс, става един от най-продаваните в света, като е 20 пъти платинен в Съединени американски щати.

През 1981 година, до момента в който е член на Флийтуд Мак, Никс стартира своята солова кариера, издавайки студийния албум Bella Donna, който оглавява класацията Билборд 200 и доближава мултиплатинен статус за продажби. Към 2021 година е издала осем студийни солови албума и седем студийни албума с Флийтуд Мак, продавайки сертифицирани общо 65 млн. копия единствено в Съединени американски щати.

След издаването на първия си независим албум сп. „ Ролинг Стоун “ я назовава „ властващата кралица на рокендрола “. Никс е оповестена за един от 100-те най-велики създатели на песни на всички времена и един от 100-те най-велики артисти на всички времена от списанието.

С китарата Гоя, която получава за 16-ия си рожден ден, Никс написва първата си ария, озаглавена I’ve Loved and I’ve Lost, and I’m Sad but Not Blue.

Никс е сантиментално обвързвана с Линдзи Бъкингам от 1966 до 1976 година, за малко с Мик Флийтуд през 1977 година, с барабаниста/вокалиста на Ийгълс Дон Хенли в края на 1970-те година и за малко с създателя на песни на Ийгълс Джей Ди Саудър. През 1979 година тя прави аборт, откакто забременява от Хенли.

Единственият брак на Никс е с Ким Андерсън, вдовец на най-хубавата ѝ другарка Робин Андерсън. Те се женят през 1983 година Никс и Андерсън се развеждат единствено след три месеца.

Тя има връзка с Джими Айъвин, който продуцира албума ѝ Bella Donna през 1980 – 1981 година, и с китариста на Йигълс и Джеймс Ганг Джо Уолш през 1983 – 1986 година, за който споделя през 2007 година, че е бил една от най-голямата ѝ обич, само че двойката не съумява да резервира връзката заради взаимна корист с опиати.Никс прави турне с Уолш през 1984 година и написва Has Anyone Ever Written Anything for You? за умрялата му щерка.

До юли 2007 година Никс живее в Парадайс Вали, Аризона, предградие на Финикс, в дом, който построява през 1981 година и споделя с брат си Кристофър Никс, брачната половинка му Лори Пери-Никс и щерка им Джесика.

В средата на 2007 година тя афишира, че нейният дом в Райската котловина ще бъде разгласен за продажба, цитирайки стремежите си да „ понижи размера си “ и да се концентрира повече върху благотворителната си активност, както и че през миналата година е „ прекарала единствено към две седмици там “. Къщата е продадена за 3 млн. $.

Никс става ръкоположена служителка към Църквата на универсалния живот и служи на сватбата на артиста на Дийр Тик Джон Макколи и певицата и текстописка Ванеса Карлтън на 27 декември 2013 година

Никс споделя, че умишлено е избрала да няма лични деца заради взискателната си кариера и желанието да следва изкуството си, където и да я води: „ Мисията ми може би не беше да бъда майка и съпруга; може би моята съответна задачата беше да пиша песни, с цел да накарам майките и съпругите да се усещат по-добре. “
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР