© Цветелина Белутова Още по темата Няма фирма, няма проблем

...
© Цветелина Белутова Още по темата Няма фирма, няма проблем
Коментари Харесай

Бъркотията с търговския регистър придоби абсурден характер

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Няма компания, няма проблем

Необмислени и популистки законодателни промени затрудниха комерсиалната регистрация и публичните поръчки
26 яну 2018
Как безсмислена промяна на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия затрудни комерсиалната регистрация

Инспирирани от омбудсмана Мая Манолова промени вършат прехвърлянето на компании невероятно
4 яну 2018 Собствениците на компании или дялове от сдружения ще би трябвало да заявяват, че са изплатили " дължимите, само че неизплатени трудови хонорари ", в случай че желаят да ги трансферират.

Този парадокс - да декларираш, че си изплатил неизплатени хонорари - е заложен в образеца на една от декларациите, утвърдени от министрите на правораздаването и на труда и обществената политика, които търговците би трябвало да показват пред Агенцията по вписванията при прекачване на компания или дялове от нея.

Декларациите бяха въведени със незабавна корекция в Търговския закон (ТЗ), в действие от 16 феврурари т. година Тя се наложи откакто в края на предходната година, под диктовката на омбудсмана Мая Манолова, Народното събрание одобри промени, с които на процедура блокира опцията за прекачване на компании, защото изискваше от притежателите да показват уверение, че не дължат заплати на своите служащи и чиновници. В закона обаче не се споделяше кой издава удостоверението и по какъв ред.

Такъв документ може да бъде публикуван единствено от Главна ревизия по труда, само че оттова дадоха отговор, че нямат законово обвързване да издават такива удостоверения, нито действителна опция да удостоверят сходно събитие за всички случаи на прекачване на компании и дялове от тях.

Празнотата в закона докара до блокиране на вписванията на прекачване на дружествени дялове, защото длъжностните лица от комерсиалния указател отказваха да вписват промени без да е предоставено несъществуващото уверение. От Агенцията по вписванията се пробваха да закърпят казуса като одобриха, че заявителят самичък би трябвало да заявява тези условия, вместо да ги удостоверява от публична институция, само че отводите продължиха.

Така се стигна до смяна на смяната, направена незабавно през преходните разпореждания на Закона за финансовите принадлежности, с които бяха въведени въпросните заявления,

" Образецът на декларацията, който са утвърдили по чл.16, ал.2 от Търговски закон, е поредна неначетеност и нонсенс ", разяснява юрист Николай Христов. Как тъкмо се заявява, че " са изплатени дължимите, само че неизплатени трудови хонорари ", както безусловно е заложено в декларацията, пита той. И обръща внимание на още един факт: " Така, както декларацията е направена, тя имплицитно основава хипотеза - че въобще е имало дължими и неизплатени такива отговорности, само че са си ги платили, с цел да трансферират предприятието. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР