Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи

...
Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи
Коментари Харесай

Обявиха Русия за една от основните заплахи за България

Българското държавно управление преглежда Русия като една от главните външнополитически закани Това излиза наяве от отчета за положението на националната сигурност за 2016 година Той бе признат от държавното управление и е изпратен за гласоподаване в Народното събрание. За първи път в държавен документ има толкоз остри обвинявания и квалификации против Москва.

"Действията на Русия са източник на районна неустойчивост и заплашват нашата съществена цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват провокациите пред сигурността най-много в района на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия ускорява своите военни качества и усилва военните си действия. Към това се прибавят и продължаващите спорове в периферията на Европейския континент и прилежащите райони, които се трансформират в източници на трайна неустойчивост и сигурност ", показва документът, подписан от министрите и персонално от премиера Бойко Борисов, написа в. "Сега ".

Авторите отделят доста място на Русия, и то главно в отрицателен проект. В рубриката "Външна среда за сигурност " е записано, че "интензивното увеличаване и рационализация на съветските военни качества на територията на нелегално анексирания Кримски полуостров, продължаващите дейности за неговото консолидиране в стопанската система, обществения и политическия живот на Русия, както и разширеният изход на тази страна от акваторията на Черно море, включително до енергийните находища в него, продължиха да водят до трайно нарушение на геостратегическия и военния баланс в Черноморския район ".

Като проблем се отбелязва и утежняването на връзките на Руската федерация с НАТО и Европейски Съюз. Това слага пред съществени тествания построената европейска архитектура за сигурност. "Неизпълнението и изборното използване от Русия на фундаментални интернационалните контракти в региона на контрола и стандартните оръжия, незачитането на териториалната целокупност на самостоятелни страни, осведомителната война и всеобщото потребление на хибридни тактики подкопават доверието и доста затрудняват връщането към разговора и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа ", написа в държавния документ.

Пак там се твърди, че за задълбочаване на рецесията в връзките спомагали интензивните опити на Русия за възобновяване и разширение на сферите на въздействие. Това ставало даже посредством "действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои от случаите като равноправно и взаимноизгодно съдействие и даже помощ за отбрана на националната еднаквост и суверенитет ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР