Австрия никога няма да се съгласи членството на Украйна в

...
Австрия никога няма да се съгласи членството на Украйна в
Коментари Харесай

Австрия е против кандидатурата на Украйна за ЕС да е в ущърб на Западните Балкани

Австрия в никакъв случай няма да се съгласи участието на Украйна в Европейския съюз да бъде в ущърб на Западните Балкани, съобщи в изявление за организация АПА ръководителят на австрийския парламент Волфганг Соботка.

Австрийският канцлер Карл Нехамер " недвусмислено " сподели, че няма да има „ бърза писта “ към Европейския съюз за Украйна, акцентира Соботка.

Председателят на австрийския парламент прикани за по-интензивен метод към процеса на доближаване на страните от Западните Балкани до Европейския съюз. „ За нас е извънредно значимо освен да предложим на страните от Западните Балкани вероятност за пълноправно участие в Европейски Съюз, само че и да им покажем пътя към Европейския съюз “, сподели политикът от ръководещата Народна партия.

Соботка отбрани и австрийския нон-пейпър, съгласно който на страните от Западните Балкани ще бъде препоръчано доближаване с Европейския съюз в избрани области, което се разбираше като отменяне на вероятността за пълноправно участие.

„ Мисля, че това би било положително решение за страните от Западните Балкани. Пълноправното участие няма да бъде изключено “, сподели Соботка за неофициалния документ, формиран от австрийския външен министър Александър Шаленберг и министъра на Европейски Съюз Каролине Едщадлер.

Соботка се опита да разсее опасенията, свързани с австрийското предложение. " Вярвам, че балканските страни могат да се оправят с това доста добре ", сподели той. Пълноправното участие в Европейски Съюз никога няма да бъде изключено вследствие на разисквания модел, в противен случай. " Процесът се управлява от страните, които желаят да се причислят. Ако изпълнят всички тези условия, тогава да, те са вътре ", сподели Соботка. Същевременно той разкритикува сегашния развой на присъединение с 35 глави, в който се водят " безкрайни договаряния, без да се демонстрира вероятност ".

Подобен метод би предотвратил повтаряне на неточности, както в тази ситуация с Румъния и България, за които въпросът за върховенството на закона беше решен едвам след пълноправното им участие. „ Не желаеме това да се случва още веднъж “, сподели Соботка.

Той уточни Сърбия, която към този момент води договаряния с Европейския съюз и която, съгласно него, е напреднала доста повече в главата за икономическа интеграция в Европейски Съюз, в сравнение с в региона на върховенството на закона.

„ Австрийският нон-пейпер дава опция за правно обезпечаване на икономическата интеграция преди да извърши изискванията на върховенството на закона “, сподели Соботка. И добави: " Нуждаем се от междинна стъпка, която да разреши на някои страни да останат на верния път “.

Според австрийското предложение би трябвало да е допустимо " икономическата интеграция " да бъде публично и правно обезпечена още преди да са изпълнени условията на Европейски Съюз за господство на закона. Затова " неофициалният документ " е " по-скоро поощрение ", също и за съществуващите страни членки, да не блокират страните по пътя им към Европейски Съюз. Той разкритикува и българската обсада за начало на договарянията с Европейски Съюз със Северна Македония и добави, че използването на австрийския нон-пейпър ще предотврати сходни блокади.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР